Portugal: Katolička crkva izvinila se žrtvama seksualnog zlostavljanja

Procjenjuje se da je najmanje 5.000 djece bilo izloženo zlostavljanju od članova Crkve.

Biskupi su izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo saosjećanje (Reuters)

Portugalska Katolička crkva odlučila je uputiti izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja koja su nad djecom počinili članovi ove crkve, a odnosi se na njih najmanje 5.000.

“Molimo sve žrtve za oprost – sve one koji su hrabro svjedočili o zlostavljanju nakon toliko godina šutnje, kao i one koji i dalje duboko u srcima nose bol i još je ni s kim nisu podijelili”, rekao je predsjednik Portugalske biskupske konferencije (CEP), biskup Jose Ornelas.

Crkva je reagirala na izvještaj nezavisnog istražnog komiteta predstavljenog sredinom februara u kojemu je iznesena brojka od 4.815 potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u posljednjih 70 godina, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

No, vjerovatno je od pedesetih godina prošlog stoljeća bilo mnogo više slučajeva zlostavljanja, rekao je svojevremeno šef komisije Pedro Strecht.

Informacija je popraćena kritikama udruženja žrtava i katoličkih vjernika.

‘Izostale konkretne mjere’

“To je korak unatrag”, požalio se u intervjuu za list Publico Jorge Wemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, nakon kojeg je oformljena komisija.

Izostale su “konkretne mjere” koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se zagarantira pomoć žrtvama.

Biskupi jesu izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo saosjećanje, komentirao je novinar Publica.

Lisete Fradique iz portugalskog ogranka katoličkog reformskog pokreta “Mi smo crkva” kazala je da je “šokirana” planom biskupa koji namjeravaju održati komemoraciju za žrtve zlostavljanja na katolički Svjetski dan mladih početkom augusta u Lisabonu.

“Velika je to bol. Kombinirati takva dva događaja”, rekla je ona novinarima, upozorivši da će na taj način sve žrtve to morati ponovo proživljavati.

Izvor: Agencije