WHO pozvao da se podijele podaci o porijeklu korona virusa

Ako neka zemlja ima informacije o porijeklu pandemije, od suštinskog je značaja da te informacije podijeli sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručuju iz WHO-a.

Posljednjih dana porijeklo pandemije korona virusa ponovo je privuklo svjetsku pažnju (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je sve zemlje da podijele svoje informacije o porijeklu korona virusa, pošto su američke vlasti ocijenile da je u pitanju incident u laboratoriji koji je izazvao pandemiju.

Posljednjih dana porijeklo pandemije korona virusa ponovo je privuklo svjetsku pažnju, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Ako zemlja ima informacije o porijeklu pandemije, od suštinskog je značaja da te informacije podijeli s WHO-om i međunarodnom naučnom zajednicom”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, ne radi se “ukazivanju krivice”, već o razumijevanju kako je počela pandemija da bi se spriječile buduće epidemije.

WHO nema pristup izvještajima

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray nedavno je ocijenio da se korona virus vjerovatno proširio incidentom u kineskoj laboratoriji.

Takvu ocjenu je iznijelo i američko Ministarstvo energetike.

Predstavnica WHO-a Maria van Kerkhove rekla je da je agencija zatražila informacije o tome od visokih zvaničnika američkog predstavništva pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

“Poslali smo zahtjeve za informacije o posljednjem izvještaju Ministarstva energetike, ali i o dodatnim izvještajima raznih američkih agencija”, kazala je ona i dodala da WHO u ovom trenutku nema pristup tim izvještajima ili podacima koji su omogućili te izvještaje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada