Svjetska banka: Šteta od potresa u Siriji 5,1 milijarda dolara

Katastrofa će uzrokovati pad ekonomske aktivnosti, što će dodatno utjecati na izglede za ekonomski rast Sirije, rekao je direktor Svjetske banke za Bliski istok.

Šteta na oštećenim i uništenim zgradama i infrastrukturi procjenjuje se na 10 posto sirijskog BDP-a (Reuters)

Smrtonosni zemljotresi koji su prošlog mjeseca pogodili Tursku i Siriju uzrokovali su oko 5,1 milijardi dolara direktne fizičke štete u Siriji, objavila je Svjetska banka, dodajući da je to dodatno razorilo zemlju koja je već dosta uništena u građanskom ratu.

Trenutna šteta na oštećenim i uništenim zgradama i infrastrukturi procjenjuje se na 10 posto sirijskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) navodi Svjetska banka u saopćenju nakon što je objavila, kako je opisala, široku, ali preliminarnu procjenu štete.

Oštećene zgrade uključuju lokalitete kulturnog naslijeđa u historijskim područjima Sirije, navodi se, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Pad ekonomske aktivnosti

Katastrofa će uzrokovati pad ekonomske aktivnosti, što će dodatno utjecati na izglede za ekonomski rast Sirije, rekao je Jean-Christophe Carret, direktor Svjetske banke za Bliski istok.

Zemljotresi od 6. februara pogodili su dio sjeverozapadne Sirije, regiju podijeljenu 11-godišnjim ratom, uključujući teritoriju koju drže pobunjenici na turskoj granici i vladina područja pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada.

Pokrajina Halep, koja je bila glavna linija fronta u ratu, pretrpjela je 45 posto ukupne štete od zemljotresa, saopćila je Svjetska banka.

Otprilike 37 posto štete je u provinciji Idlib, a 11 posto u priobalnoj provinciji Latakija, dodala je ova međunarodna finansijska institucija.

Ne pokriva šire ekonomske utjecaje

Odražavajući stepen neizvjesnosti oko preliminarnih procjena, same procjene ukupne direktne štete kreću se između 2,7 i 7,9 milijardi dolara, saopćila je Svjetska banka.

Njena procjena ne pokriva šire ekonomske utjecaje i gubitke za sirijsku ekonomiju, navodi se.

Svjetska Banka je u izvještaju od 27. februara navela da su zemljotresi izazvali direktnu fizičku štetu od 34,2 milijarde dolara u Turskoj, gdje je najmanje 45.000 ljudi poginulo.

Broj mrtvih u Siriji je više od 5.900, navode vlasti.

Izvor: Agencije