Video: Devet žrtava olujnog vremena na jugu SAD-a

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da je snažan olujni val prešao preko juga i u petak navečer nastavio se krećati prema sjeveroistoku.

Guverner Kentuckyja potvrdio je udare najmanje dva tornada u zapadnom dijelu države (Twitter)

Olujno vrijeme praćeno tornadom i obilnom kišom odnijelo je najmanje devet ljudskih života na jugu Sjedinjenih Američkih Država, a više od milion ljudi ostalo je bez elekrtične energije, saopćeno je iz nadležnih službi.

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da je snažan olujni val prešao preko juga SAD-a i u petak kasno noću nastavio se kretati prema sjeveroistoku, gdje se u subotu očekuju snježne padavine na širokom području od jugoistočnog Michigana do države New York,  prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

 

 

U centralnim dijelovima države New York i na jugu New Englanda očekuje se da će do subote poslije podne snježni pokrivač premašiti 30 centimetara.

Smrtnosna tornada

Guverner Kentuckyja Andy Beshear potvrdio je udare najmanje dva tornada u zapadnom dijelu države, u kojima su poginule najmanje tri osobe, a četvrta žrtva je žena koja je nastradala kada je drvo palo na automobil u kojem se nalazila.

Vjetar je dostizao brzinu gotovo 130 kilometara na sat, s udarima “dovoljno jakim da oduvaju traktorske prikolice sa puta”.

Izvor: Agencije