Vatikan osudio prisilna obraćenja nad autohtonim narodima

Dokument se odnosi na strašne kampanje prisilnih obraćenja koje je Katolička crkva provodila nakon dolaska Europljana na američki kontinent.

Papa Franjo: Moramo se vratiti unatrag i popraviti sve što je loše učinjeno, ali ujedno moramo biti svjesni da isti kolonijalizam još živi (Reuters)

Sveta Stolica u četvrtak je objavila dokument kojim je osudila zlodjela počinjena prema domorodačkim narodima i “ne priznaje” papinske bule iz 15. st. u kojima se odobrava njihovo porobljavanje, u prvom redu u Americi, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Dokument se odnosi na strašne kampanje prisilnih obraćenja koje je Katolička crkva provodila nakon dolaska Europljana na američki kontinent.

Tekst će na posebno zanimanje naići u Kanadi, gdje je između kraja 19. st. i 1990-ih oko 150.000 domorodačke djece bilo izdvojeno iz svojih porodica i prisilno odvedeno u 139 internata kojima je većinom upravljala Crkva u kojima su djeca bila lišena vlastitog jezika i kulture.

Tri papinske bule

U dokumentu, koji su u četvrtak zajedno objavili dikasteriji (ministarstva) za kulturu i za cjeloviti ljudski razvoj, Sveta Stolica spominje tri papinske bule koje su u 15. st. izdali Nikola V i Aleksandar VI.

Vatikan smatra te bule “političkim dokumentima kako bi se opravdale nemoralne radnje” i ocjenjuje da one “nikad nisu bile izraz katoličke vjere”. Sveta Stolica ujedno priznaje da papinske bule “nisu na primjeren način odražavale jednako dostojanstvo i prava domorodačkih naroda”.

„Katolička crkva stoga odbacuje ona shvaćanja koja ne priznaju temeljna ljudska prava domorodačkih naroda, uključujući ono što je postalo pravno i politički poznato kao ‘doktrina otkrića'“, navodi se.

Prisilne asimilacije

U dokumentu se priznaje da su “mnogi kršćani počinili zlodjela protiv autohtonih naroda za koja su pape u novije vrijeme zatražili oprost u mnogim prilikama”. Katolička vrkva, nastavlja se, svjesna je “njihove patnje, prošle i sadašnje, zbog oduzimanja zemlje (…) i politike prisilne asimilacije”.

„Taj mentalitet po kojem smo mi bolji, a domorodački narodi nisu važni, opasan je. Zato moramo raditi u tom smislu. Moramo se vratiti unatrag i popraviti sve što je loše učinjeno, ali ujedno moramo biti svjesni da isti kolonijalizam još živi”, poručio je papa Franjo u avionu kojim se iz Kanade vraćao u Italiju.

Izvor: Agencije