Pronađena tijela dvije porodice koje su pokušavale ući u SAD iz Kanade

Šest tijela izvučeno je iz močvarnog područja rijeke St. Lawrence u Quebecu, a među žrtvama je jedno dijete, dok se drugo vodi kao nestalo.

Kod žrtava su pronađeni kanadski pasoši (Reuters)

Šest tijela izvučeno je iz močvarnog područja rijeke St. Lawrence u Quebecu, a riječ je o porodicama koje su pokušavale ilegalno ući iz Kanade u Sjednjene Američke Države, objavila je policija i dodala da se još jedno dijete smatra nestalim, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Vjeruje se da je riječ o šest osoba iz dvije porodice, jedna je rumunskog porijekla, a vjeruje se da su članovi druge porodice državljani Indije”, rekla je Lee-Ann O'Brien, zamjenica šefa policije Akwesasne Mohawk na konferenciji za medije.

“Policija vjeruje da jedno dijete iz rumunske porodice nije locirano i nastavljamo potragu. Vjeruje se da su svi pokušali ilegalno ući u SAD iz Kanade”, dodala je O'Brien.

Među mrtvima je pet odraslih i jedno dijete mlađe od tri godine. Kod žrtava su pronađeni kanadski pasoši. Policija čeka nalaze obdukcije i toksikoloških testova iz Montreala.

Neslužbeni prelazi

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau dogovorili su prošle sedmice zatvaranje neslužbenih graničnih prelaza preko kojih tražitelji azila pokušavaju ući u Kanadu. Kritičari tvrde da bi zbog tog poteza izbjeglice i migranti mogli još više riskirati pri prelasku granice.

No, policija Akwesasne navela je da sporazum kojim su zatvoreni svi neslužbeni granični prijelazi, uključujući Roxham Road u Quebecu, nije faktor u ovom slučaju jer su ove porodice pokušavale ući u SAD, a ne u Kanadu.

“Trenutno vam mogu reći da to nema nikakve veze s tim zatvaranjem”, rekla je O'Brien.

Čamac Caseyja Oakesa, 30-godišnjaka nestalog od srijede, pronađen je blizu šest tijela i policija nastavlja potragu za njim, iako nije potvrdila njegovu umiješanost u ovaj slučaj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada