Pirati oteli nekoliko članova posade danskog broda u Gvinejskom zaljevu

Brodska kompanija Monjasa odbila je reći koliko se članova posade vodi kao nestalo.

Monjasa tvrdi da ni brod ni teret koji prevozi nisu pretrpjeli štetu (Reuters)

Pirati su napustili brod u danskom vlasništvu, koji su oteli u Gvinejskom zaljevu prošle sedmice i poveli neke članove posade sa sobom, dok su ostali prebačeni na sigurno, potvrdio je vlasnik broda.

Na naftni i hemijski tanker pod liberijskom zastavom Monjasa Reformer sa 16 članova posade ukrcala su se petorica naoružanih muškaraca 225 kilometara zapadno od luke Pointe-Noire u Kongu, rekao je vlasnik.

Brodska kompanija Monjasa odbila je reći koliko se članova posade vodi kao nestalo.

Reformer je nakon toga nestao, a kasnije ga je locirala francuska mornarica blizu Sao Tome i Principea, navodi Monjasa u saopćenju.

“Naše su misli s članovima posade koji se još vode kao nestali i s njihovim porodicama u ovom stresnom periodu. Monjasa će nastaviti blisko sarađivati s lokalnim vlastima kako bi podržala siguran povratak naših pomoraca svojim porodicama”, poručila je kompanija.

Blagi pad napada

Spašeni članovi posade su dobro i primaju odgovarajuću pomoć u sigurnom okruženju, dodaje se.

Monjasa je rekla da ni brod ni teret koji prevozi nisu pretrpjeli štetu.

Gvinejski zaljev, koji je Međunarodni pomorski ured (IMB) opisao kao jednu od najopasnijih pomorskih ruta na svijetu, pokriva 11.000 kvadratnih kilometara i proteže se od Angole do Senegala.

Od 2021. broj slučajeva piratstva je u padu zbog saradnje među zemljama u cijelom području uz napore stranih mornaričkih brodova, objavlilo je nedavno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Danska, koja ima velike interese u komercijalnom brodarstvu, poslala je fregatu u Zaljev 2021. kako bi zaštitila brodarstvo, ali je fregata povučena prošle godine nakon izbijanja rata u Ukrajini.

U novembru 2021. danska mornarička patrola ubila je četiri pirata u razmjeni vatre nedaleko od nigerijskih teritorijalnih voda.

Izvor: Al Jazeera i agencije