Mediji: Ratni jastrebovi u Washingtonu tjeraju Izrael da pokrene napade na Iran

Nepromišljeni vojni napadi na iranska nuklearna postrojenja su nešto što nam sada nije potrebno, tvrdi bivši američki dužnosnik Joel Rubin.

Američki jastrebovi spremni su riskirati živote Izraelaca u onome što bi bio nezakonit rat prema međunarodnom pravu (Al Jazeera)

Joel Rubin, nekadašnji pomoćnik američkog državnog sekretara u administraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame, rekao je da se bučni glasovi u Washingtonu snažno zalažu za izraelske vojne napade na Iran.

U članku koji je objavila stranica The Times of Israel, Rubin je rekao da te glasove treba ignorirati kako bi se sačuvali životi Izraelaca i Amerikanaca.

Rubin je rekao da bi se “ratni jastrebovi”, kako ih je opisao, trebali prestati igrati s životima Izraelaca i Amerikanaca i dati američkom predsjedniku Joeu Bidenu prostora za postizanje sporazuma koji sprječava Iran da proizvede nuklearnu bombu.

Objasnio je da su to isti pogrešni glasovi koji su pozivali administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Iranskog nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), što je potaknulo Iran da razvije svoj nuklearni program i izložilo Izrael i regiju Bliskog istoka nuklearnim rizicima.

Predviđanja o neuspjehu takve Trumpove politike prema Iranu pokazala su se kao tačna, na štetu izraelske i američke sigurnosti. Umjesto da prepoznaju svoju grešku i promijene kurs, navodi Rubin u članku, ti pogrešni glasovi sada pojačavaju svoje napore, spremni riskirati živote Izraelaca u onome što bi, prema riječima šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija, bio nezakonit rat prema međunarodnom pravu.

Prijeka potreba za diplomatskim rješenjem

Rubin, američko-jevrejski političar i stručnjak za nacionalnu sigurnost SAD-a, ističe da je Izrael zaglibio u unutrašnju političku krizu bez presedana i suočava se s brojnim regionalnim sigurnosnim izazovima.

“Umjesto da shvate ove ozbiljne izazove i mirno podrže diplomatske napore Bidenove administracije u regiji u cilju promoviranja mira i sigurnosti Izraela, bučni glasovi u Washingtonu agresivno vrše pritisak kako bi došlo do izraelskih vojnih napada na Iran”, kazao je.

Smatra da je rad na iranskom nuklearnom programu, koji više nije podložan nadzoru, ubrzan bez presedana otkako je Trump poništio iranski nuklearni sporazum. Iranski režim je sada otprilike 12 dana udaljen od postizanja nuklearnog proboja, kazao je.

Bivši američki dužnosnik zaključuje da postoji prijeka potreba za diplomatskim rješenjem koje bi dokazano ograničilo iranski nuklearni program, dodavši kako su ”nepromišljeni vojni napadi na iranska nuklearna postrojenja nešto što nam ne treba”.

Izvor: Agencije