SAD: Rusija traži municiju od Sjeverne Koreje u zamjenu za hranu

Washington je zabrinut da će Pjongjang pružiti podršku vojnim operacijama Rusije protiv Ukrajine, saopćeno je iz Bijele kuće.

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Sjeverne Koreje u zamjenu za pomoć u hrani (EPA)

Sjedinjene Američke Države imaju nove informacije da Rusija aktivno nastoji da nabavi oružje od Sjeverne Koreje u zamjenu za pomoć u hrani, saopštila je Bijela kuća, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je Washington zabrinut da će Pjongjang pružiti podršku vojnim operacijama Rusije protiv Ukrajine, prenio je Reuters.

Kirby je naveo i da Rusija želi da pošalje delegaciju u Sjevernu Koreju, kako bi nudila hranu u zamjena za oružje i municiju.

Rusija se okreće Sjevernoj Koreji i Iranu

Sjedinjene Američke Države saopštile su ranije da su uvele sankcije jednom slovačkom državljaninu zbog pokušaja da ugovori prodaju desetina tipova sjevernokorejskog oružja i municije Rusiji, koja želi da nadoknadi vojnu opremu izgubljenu u ratu sa Ukrajinom.

Američka sekretarka finansija Janet Yellen izjavila je da se Rusija, pošto je izgubila više od 9.000 komada teške vojne opreme od početka rata, zbog multilateralnih sankcija okreće dobavljačima kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Izvor: Agencije