SAD: Izrael nije ispunio uslove za pridruživanje Programu ukidanja viza

Izrael tek treba da odobri slobodan prolaz za palestinske Amerikance na svojim aerodromima i na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Izrael još uvijek ima značajan posao da završi u kratkom vremenskom roku", poručio je State Department. (EPA)

Izrael nije ispunio uslove za članstvo u američkom Programu za ukidanje viza (VVP), saopštio je State Department, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da očekuje da će se njegova zemlja uskoro pridružiti tom protokolu, prenosi Tanjug.

Izrael tek treba da odobri slobodan prolaz za palestinske Amerikance na svojim aerodromima i na okupiranoj Zapadnoj obali, što je za Washington uslov reciprociteta na osnovu čega bi se Izrael pridružio programu, koji bi Izraelcima omogućio pristup SAD-u bez viza, prenio je Reuters.

“Izrael još uvijek ima značajan posao da završi u kratkom vremenskom roku kako bi ispunio sve zahtjeve programa do kraja fiskalne godine 30. septembra”, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Netanyahuova pravosudna reforma

Očigledna nesloga između saveznika SAD i Izraela nastala je kada su tenzije porasle zbog osporenog izraelskog plana za reformu pravosuđa.

Bijela kuća je ranije saopštila da bi premijer Izraela trebalo da postigne kompromis po tom pitanju, ali je Biden u utorak pozvao izraelskog premijera da u potpunosti odustane od zakonskog prijedloga koji bi izraelskoj vladi dao veću kontrolu nad odlukama Vrhovnog suda.

Netanyahu je brzo izdao saopštenje u kojem je poručio američkom predsjedniku da je „Izrael suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom sopstvenog naroda, a ne pod pritiscima iz inostranstva, uključujući i najbolje prijatelje“.

Izvor: Al Jazeera