Parlament Turske ratificirao članstvo Finske u NATO-u

Poslije ratifikacije u Parlamentu, sada je na Erdoganu da potpiše odobrenje i da se ono objavi u Službenom listu.

Finska i susjedna Švedska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu (Reuters)

Parlament Turske u četvrtak je navečer izglasao zakon kojim se dozvoljava Finskoj pristupanje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) čime je otvoren put ovoj skandinavskoj zemlji da se pridruži zapadnoj odbrambenoj alijansi dok traje rat u Ukrajini, piše Reuters.

Dodaje se kako je turski Parlament posljednji od 30 država članica Alijanse koji je ratificirao finsko članstvo, nakon što je Mađarska to uradila nešto ranije ove sedmice.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ranije ovog mjeseca je kazao kako je Finska dobila blagoslov njegove države nakon što je poduzela konkretne korake protiv grupa koje Ankara smatra terorističkim i nakon što je otvorila izvoz namjenske industrije.

Finska i susjedna Švedska zatražile su članstvo u NATO-u prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. No, proces su blokirale Turska i Mađarska, navodi Reuters i dodaje kako parlamenti svih članica NATO-a moraju odobriti prijem novih članova.

Švedsko pitanje

Turska još uvijek blokira odobrenje Švedskoj za koju kaže kako nije dovoljno uradila protiv grupa i ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Finsko članstvo će biti prvo proširenje Alijanse od 2020. kada je članica postala Sjeverna Makedonija.

Sjedinjene Američke Države i druge članice nadaju se kako će dvije skandinavske države postati članice Alijanse na samitu koji bi 11. jula trebao biti održan u litvanskoj prijestolnici Viljnusu.

Poslije ratifikacije u Parlamentu, sada je na Erdoganu da potpiše odobrenje i da se ono objavi u Službenom listu.

Izvor: Agencije