Heroj ‘Hotela Ruanda’ se vratio u SAD

Čovjek koji je inspirirao film Hotel Ruanda, Paul Rusesabagina, stigao je u SAD nakon što je prošle sedmice pušten iz zatvora u Ruandi, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Rusesabagina, koji više od desetljeća živi u egzilu u San Antoniju, osuđen je u septembru 2021. na 25 godina zatvora u Ruandi zbog njegovih veza sa grupom koja se protivi predsjedniku Ruande Paulu Kagameu (Reuters)

Čovjek koji je inspirirao film Hotel Ruanda, Paul Rusesabagina, stigao je u Sjedinjene Američke Države nakon što je prošle sedmice pušten iz zatvora u Ruandi, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Rusesabagina, stalni stanovnik SAD-a koji više od desetljeća živi u egzilu u San Antoniju u Teksasu, osuđen je u septembru 2021. na 25 godina zatvora u Ruandi zbog njegovih veza sa grupom koja se protivi predsjedniku Ruande Paulu Kagameu i koja ima oružano krilo, prenosi Hina.

Ovaj 68-godišnjak, glasni kritičar Kagamea, kaže da je bio namamljen u Ruandu 2019. kada se u Dubaiju ukrcao na privatni avion za koji je vjerovao da leti za Bujumburu, u Burundiju.

Avion je umjesto toga sletio u Kigali, gdje je on uhapšen.

Povratak u SAD

Pušten je prošlog petka nakon što mu je Kagame ublažio kaznu, nakon višemjesečnih pregovora između Washingtona i Kigalija, te je u ponedjeljak stigao u Dohu, a potom sletio u Houston.

“Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu Paulu Rusesabagini natrag u Sjedinjene Američke Države”, rekao je Sullivan na Twitteru, dodajući da se Rusesabagina ponovno ujedinio sa svojom porodicom.

“Zahvalan sam onima s kojima smo blisko sarađivali u ruandskoj vladi kako bismo ovo omogućili”, rekao je Sullivan.

Rusesabagina je slavljen širom svijeta nakon što ga je glumio glumac Don Cheadle u filmu Hotel Ruanda iz 2004. koji ga je prikazao kao heroja koji je riskirao svoj život da bi pružio utočište stotinama ljudi kao upravitelj luksuznog hotela tokom genocida u Ruandi 1994. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada