Grossi u Teheranu kako bi ga podstakao na saradnju

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju želi potaknuti Iran da sarađuje u istrazi o tragovima uranija pronađenim na neprijavljenim lokacijama.

Rafael Grossi će otputovati u glavni grad Irana na sastanke na visokom nivou (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor saopćila je da će njen čelnik Rafael Grossi otputovati u Iran na “sastanke na visokom nivou”.

Diplomate tvrde kako želi potaknuti Teheran da sarađuje u istrazi o tragovima uranija pronađenim na neprijavljenim lokacijama.

Iransko ometanje dugogodišnje istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tragovima uranija pronađenim na tri neprijavljene lokacije potaknulo je 35-člani upravni odbor IAEA-e da na posljednjem tromjesečnom sastanku u novembru donese rezoluciju kojom se Iranu nalaže da hitno sarađuje s istragom, prenosi Fena, pozivaući se na Reuters.

Želi susret s predsjednikom Raisijem

Ta saradnja nije materijalizirana i Grossi se nada da će sastanak s iranskim predsjednikom Ebrajimom Raisijem pomoći da se “izgladi put ka okončanju ćorsokaka”, tvrde diplomate.

Naredni tromjesečni sastanak odbora počet će u ponedjeljak, 6. marta.

“Grossi će otputovati u Teheran na sastanke na visokom nivou”, objavila je IAEA na Twitteru, potvrđujući posjetu koju je prvi najavio Iran.

“Grossi će održati konferenciju za novinare po povratku u Beč u subotu kasno poslije podne”, dodaje agencija.

Diplomate sedmicama tvrde kako se Grossi želi sastati s tvrdolinijaškim predsjednikom Irana tokom te posjete.

IAEA nije precizirao s kim će se još sastati.

Obogaćivanje uranija do 60 posto

Od posljednjeg sastanka odbora, IAEA je zamjerio Iranu što je nije unaprijed obavijestio o značajnim promjenama koje su napravljene na dvije kaskade, ili klastera, naprednih centrifuga koje obogaćuju uranij do 60 posto u njegovom postrojenju Fordow, koje je ukopano u planini.

Čistoća uranija obogaćenog do nivoa potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja je oko 90 posto.

IAEA također traži objašnjenja od Irana o tome kako je proizveo neznatnu količinu uranija obogaćenog do 83,7 posto iz kaskada u Fordowu, drugoj lokaciji na kojoj Iran obogaćuje uranij do 60 posto.

Moguće je da je “skok” bio slučajan, iako je ovaj bio relativno velik, tvrde diplomate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada