Argentina traži nove pregovore o Foklandskim otocima

Ministar vanjskih poslova Argentine predložio je ponovno pokretanje pregovora o suverenitetu ovih otoka na sastanku s britanskim kolegom tokom samita u Indiji.

James Cleverly je na Twitteru napisao kako 'Foklandski otoci pripadaju Velikoj Britaniji' (Reuters)

Vlada Argentine zatražila je od Velike Britanije da ponovo počnu pregovore o suverenitetu Foklandskih otoka, saopćilo je argentinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Foklandski otoci nalaze se u južnom dijelu Atlantskog okeana, na približno 600 kilometara od argentinskog kopna, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministar vanjskih poslova Argentine Santiago Cafiero “formulirao je prijedlog za ponovno pokretanje pregovora o suverenitetu oko Foklandskog pitanja” na sastanku s britanskim kolegom Jamesom Cleverlyjem tokom samita u Indiji, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Buenos Airesu.

Poziv na debatu u UN-u

Vlada Argentine je također pozvala Veliku Britaniju da “održe sastanak kako bi se riješila“ debata u Ujedinjenim narodima.

Sa druge strane, Cleverly je na svom Twitter profilu napisao kako “Foklandski otoci pripadaju Velikoj Britaniji“.

“Otočani imaju pravo odlučivati o svojoj budućnosti – oni su izabrali da ostanu samoupravna prekomorska teritorija Velike Britanije”, naveo je šef britanske diplomatije.

Izvor: Agencije