Putin: Moguće negativne posljedice sankcija na rusku ekonomiju

Ovo je prvi put da je Putin javno priznao da sankcije, koje pogađaju brojne sektore, utječu na rusku ekonomiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posljednjih mjeseci se hvalio da se Rusija prilagodila novim uvjetima (Reuters)

Vladimir Putin je rekao da bi međunarodne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini mogle “kratkoročno” imati “negativne” posljedice po rusku ekonomiju, podsjećajući da je nezaposlenost na najnižem nivou te na pad inflacije u odnosu na isti period prošle godine.

Agencija AFP piše da se ruski predsjednik posljednjih mjeseci hvalio da se Rusija prilagodila novim uvjetima.

“Sankcije nametnute ruskoj ekonomiji kratkoročno bi mogle imati negativne posljedice”, upozorio je ruski predsjednik na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Ovo je prvi put da je Putin javno priznao da sveobuhvatne sankcije, koje pogađaju brojne sektore, uključujući i energetiku, utječu na ekonomiju zemlje, prenosi Hina.

Više od godine dana nakon invazije, “nezaposlenost je na svom najnižem novou, na 3,6 posto, a krajem marta inflacija će pasti ispod četiri posto”, rekao je Putin, podsjetivši da je prošlog proljeća inflacija bila narasla na skoro 20 posto.

“No, to ne znači da su svi problemi riješeni i povratak ekonomskog rasta ne znači da se možemo opustiti”, upozorio je ruski predsjednik.

Rusko oslanjanje na Kinu

Vladi i ekonomskim stručnjacima je rekao da moraju “osigurati brzi razvoj novih projekata u proizvođačkoj industriji, s posebnim naglaskom na proizvode visoke tehnologije”.

“Naš finansijski sistem morat će igrati važnu ulogu kako bi odgovorio potrebama izvoznika. I moramo zamijeniti zapadne kompanije koje su radile u toj niši”, rekao je Putin.

Njegovi prijedlozi stižu sedam dana nakon samita u Moskvi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na kojem su dvojica čelnika dogovorili “jačanje” rusko-kineskih ekonomskih odnosa.

Neki posmatrači, međutim, vide u tome znak sve veće ovisnosti Moskve o Pekiingu, kako bi se kompenzirao gubitak evropskog tržišta.

Izvor: Agencije