Pariz bagerima uklanja smeće nakon trosedmičnog štrajka

Grad je objavio da će ostati oprezan i da je u stalnom kontaktu s regionalnim zdravstvenim vlastima koje su, također, potvrdile da nema zdravstvene krize.

Štrajk pogađa samo onaj dio Pariza u kojemu su lokalne vlasti odgovorne za prikupljanje otpada, dok u ostalim četvrtima to čini privatna firma (Reuters)

Francuski glavni grad Pariz objavio je kako će početi koristiti bagere za uklanjanje brda smeća s ulica zbog trosedmičnog štrajka radnika koji odvoze otpad, prenosi agencija Hina, pozivajući se na dpa.

Preostalih 7.000 tona smeća uklonit će se specijalnim vozilima, objavilo je Gradsko vijeće. Međutim, velike količine smeća za sada još ne predstavljaju zdravstveni rizik za stanovništvo i nije se značajno povećao ni broj štakora, dodaju.

Grad je objavio da će ostati oprezan i da je u stalnom kontaktu s regionalnim zdravstvenim vlastima koje su, također, potvrdile da nema zdravstvene krize.

Ruta maratona

Štrajk je dio protesta protiv penzione reforme koju je Vlada progurala kroz Parlament po nalogu predsjednika Emmanuela Macrona.

Nakon policijskog naloga, Odjel za prikupljanje otpada poslao je tokom vikenda 421 kamion za odvoz smeća, a u ponedjeljak 158, dvostruko više nego inače. Osim toga, 50 specijalnih vozila čistilo je otpad s blokiranih ulica.

Štrajk pogađa samo onaj dio Pariza u kojemu su lokalne vlasti odgovorne za prikupljanje otpada, dok u ostalim četvrtima to čini privatna firma. Pariz je objavio kako usmjerava svoje napore da ukloni smeće s rute pariskog maratona koji se održava iduće nedjelje.

Izvor: Agencije