Mađarska odgađa prijem Švedske u NATO zbog kritika Štokholma

Mađarska će odgoditi prijem Švedske u NATO zbog kritika iz Štokholma na račun politike premijera Viktora Orbana, saopšteno je iz mađarske vlade.

Mađarski parlament je u ponedjeljak odobrio prijedlog zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO-u, ali je švedski zahtjev i dalje na čekanju (Reuters)

Mađarska će odgoditi prijem Švedske u NATO zbog kritika iz Štokholma na račun politike premijera Viktora Orbana, saopšteno je u srijedu iz mađarske vlade.

Glasnogovornik Zoltan Kovacs rekao je da premoštavanje tog jaza zahtijeva napor obje strane, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Švedska i Finska zatražile su pridruživanje vojnom savezu NATO-u prošle godine, nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali su proces stopirale Mađarska i Turska.

Nakon višemjesečnog odugovlačenja Orbanove vladajuće stranke Fidesz, mađarski parlament je u ponedjeljak odobrio prijedlog zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO-u, ali je švedski zahtjev i dalje na čekanju.

“U slučaju Švedske, postoji veliki broj pritužbi koje treba riješiti pre nego što se ratificira prijem zemlje”, naveo  je Kovacs na svom blogu.

‘Politički pritisak’

On je saopštio da su švedski predstavnici “u više navrata nastojali da udare na Mađarsku diplomatskim putem, koristeći svoj politički utjecaj da naškode mađarskim interesima”, aludirajući na švedske kritike zbog urušavanja vladavine prava od strane Orbanove vlade u posljednjih 13 godina.

Sa druge strane Orban negira ove navode i tvrdi da Štokholm godinama zauzima “neprijateljski stav” prema Budimpešti.

“Dodavanjem na ovo problema i pritužbi koje ima Ankara nema mnogo prostora za manevriranje, barem ne dok Šveđani ne promijene mišljenje i ponašanje i pomognu da ove dugotrajne rane zacijele”, rekao je Kovacs.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopštio je prošle sedmice da će turski parlament također početi sa procesom ratifikacije prijema Finske, dok je Švedsku optužio da pruža utočište kurdskim borcima.

Izvor: Agencije