Iranski ministar: Teheran bi mogao postaviti rok za povratak nuklearnim pregovorima

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian za Al Jazeeru kaže kako su iranski zastupnici sve više nestrpljivi zbog dugotrajnih pregovora.

Abdollahian: Prozor za povratak pregovorima JCPOA neće zauvijek ostati otvoren (Reuters)

Iran bi mogao postaviti pravni rok za blokirane pregovore koji imaju za cilj obnovu nuklearnog sporazuma ove države sa svjetskim silama iz 2015. godine, kazao je za Al Jazeeru iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian u ekskluzivnom intervjuu.

Ovaj potez bi se mogao desiti u Parlamentu jer su neki političari u Teheranu sve više nestrpljivi zbog beskonačnih pregovora, dodaje on.

„U Parlamentu postoji ideja da Vlada ne treba vječno biti na putu pregovora kako bi se sve strane vratile JCPOA-u“, kazao je govoreći o Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA), sporazumu koji je SAD jednostrano napustio 2018. godine.

Kako navodi Amirabdollahian, neke frakcije iranskog Parlamenta guraju prijedloge i zakone koji bi mogli „dodatno otežati“ rad Vlade na nastavku pregovora.

„Prozor za povratak pregovorima JCPOA neće zauvijek ostati otvoren”, rekao je on Al Jazeerinom novinaru Aliju Hashemu.

Blokada od septembra

Posljednji put je iranski konzervativni Parlament usvojio zakon o nuklearnom dogovoru  krajem 2020. kada je postavio rok da SAD ukloni sankcije. Kada se to nije desilo, administracija bivšeg centrističkog predsjednika Hassana Rouhanija pojačala je proces obogaćivanja uranija i ograničila nuklearne inspekcije.

Administracija predsjednika Ebrahima Raisija je politički bliža Parlamentu i obje instance vlasti stalno krive Washington za izostanak rezultata u pregovorima koji su počeli prije skoro dvije godine.

Pregovori su od septembra u blokadi jer Teheran i Zapad optužuju jedni druge za loše namjere u pregovorima.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija od tada su izrekle nekoliko rundi dodatnih sankcija Iranu zbog njegove reakcije na masovne proteste i navodno Teheranovo slanje naoružanih dronova Rusiji za rat u Ukrajini. Teheran negira da šalje Rusiji oružje za taj rat.

Amirabdollahian je ponovio stav Teherana da zapadnjački saveznici stoje iza ‘nemira’ u državi iz proteklih mjeseci za koje krivi otežavanje pregovora.

„Sada smo u fazi kada se može postići dogovor pod uvjetom da američka strana djeluje realno“, naveo je.

Kako ističe iranski šef diplomatije, tehnički pregovori sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) se nastavljaju i Teheran planira održati saradnju sa ovom globalnom organizacijom. Nijedna strana nije otkrila detalje razgovora.

Na temu razmjene zatvorenika sa SAD-om, Amirabdollahian kaže: „Nismo to povezali sa JCPOA, ali postoje tehnički problemi čije rješavanje može donijeti rezultate.“

Obnova regionalnih veza

Uprkos blokadi zbog nuklearnog dogovora, Iran napreduje u nastojanjima da popravi odnose sa regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom i možda drugim arapskim državama.

Ranije ovog mjeseca je Kina posredovala dogovoru Teherana i Rijada kojim se obje strane obavezuju da ponovo otvore diplomatske misije u drugoj državi u roku od dva mjeseca. Amirabdollahian i njegov saudijski kolega Faisal bin Farhan trebali bi se susresti prije kraja ramazana, krajem aprila, da finaliziraju dogovor.

Saudijci su također pozvali iranskog predsjednika u državničku posjetu, što je on pozdravio. Iran također planira pozvati saudijske vladare, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.

„Vjerujemo da će povratak normalizacije odnosa Teherana i Rijada biti od koristi, ne samo objema državama i nacijama, već i regiji“, dodao je.

Napori Teherana nisu ograničeni samo na Saudijsku Arabiju, već se radi na popravljanju odnosa i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom. Iran i Bahrein su već razmijenili poruke preko Omana, izjavio je Amirabdollahian, dodavši kako je u toku proces slanja delegacija u posjete ambasadama i razmatranja moguće obnove diplomatskih odnosa.

Ministar vanjskih poslova Irana naveo je kako je imao razgovore sa liderima Jordana i Egipta tokom konferencije o Iraku u decembru i izrazio spremnost na dalje razgovore.

„U regiji se bilježi brz napredak. Možda je prije 10 godina bilo kriza koje su se brzo razvijale u regiji, na način da su kasnila politička rješenja. No, sada, regija je sve bliže boljem razumijevanju realnosti i međunarodnih dešavanja što ohrabruje cijelu regiju da se fokusira na dijalog, mir i sigurnost. Sada postoji nova atmosfera dijaloga i saradnje u regiji.“

Izvor: Al Jazeera