UN upozorava da EU pomaže kršenja izbjegličkih prava u Libiji

Evropska unija podržava libijske vlasti koje zaustavljaju i zadržavaju migrante što znači da EU “pomaže i podržava” kršenje izbjegličkih prava.

Zemlje članice EU-a su podržale i obučile službu Obalske straže Libije koja sprovodi u pritvorske centre izbjeglice zaustavljene na moru (EPA)

Evropska unija podržava libijske vlasti koje zaustavljaju i zadržavaju migrante što znači da EU “pomaže i podržava” kršenje izbjegličkih prava, izjavio je istražitelj misije Ujedinjenih nacija, prenosi Tanjug.

Zemlje članice EU-a su podržale i obučile službu Obalske straže Libije koja sprovodi u pritvorske centre izbjeglice zaustavljene na moru i finansirale su libijsku pograničnu upravu preko italijanske vlade, prenosi Reuters.

Bivši savjetnik i ekspert za pravna pitanja UN-a, a danas specijalni izvjestilac za ljudska prava interno raseljenih lica pri UNHCR Chaloka Beyani upozorio je na zločine protiv humanosti kojima su izložene izbjeglice u pritvorskim centrima.

Podrška izvršiocima krivičnih djela

“Iako ne kažemo da su države članice EU činile ova krivična djela mi upozoravamo da je data podrška izvršiocima krivičnih djela”, rekao je Beyani.

Peter Stano, portparol EU-a za spoljne poslove izjavio je da je pomoć Libiji pružena kako bi se službama te zemlje pomoglo da poboljšaju svoje performanse kada je u pitanju potraga i spasavanje izbeglica “sa fokusom na ljudska prava”.

Izvor: Agencije