The Independent: Putinove nuklearne prijetnje dokazuju da rat ne ide željenim smjerom

Teško je shvatiti da postavljanje deset taktičkih bojevih glava manjeg dometa u Bjelorusiji predstavlja odlučujući korak u ukrajinskom ratu, piše britanski list.

List dodaje da Putin, ako želi upotrijebiti nuklearnu bombu da mu pomogne pobijediti na ratištima u Donjecku, onda to može učiniti i s ruskog tla (Al Jazeera)

Britanski list The Independent navodi da su nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovo saopćenje da namjerava prebaciti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju samo pokušaj da se oslabi odlučnost Zapada i Ukrajine, što dokazuje da se rat u Ukrajini ne odvija u pravcu u kojem želi te kako je to samo blef.

List u uvodniku navodi da je Putin odlučan poslati još jednu prijeteću poruku o opasnosti eskalacije. Ismijavajući takvo saopćenje, The Independent navodi da je, s obzirom na veličinu ruskog nuklearnog arsenala i niz sistema za lansiranje koji su lako dostupni Kremlju, teško shvatiti kako postavljanje deset taktičkih bojevih glava manjeg dometa u Bjelorusiji predstavlja odlučujući korak u ukrajinskom ratu.

The Independent je komentirao da, iako je Putinova posljednja prijetnja značajnija od prijašnjih nejasnih prijetnji o upotrebi oružja za masovno uništenje, nema nužno razloga da se vjeruje kako ovo potencijalno raspoređivanje nosi više opasnosti nego što je to ranije postojalo.

List dodaje da Putin, ako želi upotrijebiti nuklearnu bombu da mu pomogne u pobjedi na ratištima u Donjecku, onda to može učiniti i s ruskog tla.

Kontraproduktivna prijetnja

Zbog toga je reakcija Pentagona bila smirena, gotovo ravnodušna, navodi list, dodavši da Putin, koji je “nepromišljen i očajan za bilo kakav način pobjede”, dobro zna da je odvraćajući efekat doktrine osiguranog uzajamnog uništenja još na snazi.

List je istaknuo da će rusko postavljanje ovog zastrašujućeg oružja na granicama tri države članice NATO-a (Poljske, Latvije i Litvanije) i u blizini Njemačke samo podsjetiti evropske zemlje i cijeli svijet na ruske zle namjere i potrebu za sve jačom kolektivnom sigurnošću.

Podsjeća da je ruski napad na Ukrajinu prošle godine pretvorio umorni NATO u efikasnu i ujedinjenu frontu protiv Moskve.

List navodi da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio dovoljno iskren da prizna kako ne može biti kontraofanzive velikih razmjera u Ukrajini bez novih isporuka municije, oklopa, bespilotnih letjelica. Upravo će to, a ne nuklearne bombe, na kraju preokrenuti tok ovog rata.

Izvor: Agencije