Talibani u Kabulu prebili i uhapsili osnivača projekta škola za djevojčice

Dolaskom Talibana na vlast u Afganistanu zabranjeno je pohađanje škola djevojčicama.

Talibani su zabranili ženama pristup srednjim školama i univerzitetima u Afganistanu (EPA)

Osnivača projekta obrazovanja djevojčica u Afganistanu prebile su i uhapsile talibanske vlasti u Kabulu, saopćili su u utorak njegov brat i Ujedinjeni narodi, prenosi Hina.

Talibanske vlasti prošle su godine zabranile djevojčicama pohađanje srednje škole, a kasnije i fakulteta, čime je Afganistan postao jedina zemlja na svijetu koja je uvela takva ograničenja u obrazovanju.

Matiulaha Vesu, voditelja PenPatha, zaustavili su muškarci ispred džamije nakon molitve u ponedjeljak navečer, rekao je njegov brat Samiulah Vesa za AFP.

“Kada ih je Matiulah zatražio njihove iskaznice, pretukli su ga i na silu odveli”, rekao je.

“Uhapšen je zbog svojih aktivnosti u obrazovnom sektoru. Nikada nije radio ni s kim drugim, niti s prethodnim vlastima. Radio je samo za PenPath.”

Misija UN-a u Afganistanu potvrdila je u tvitu da je Matiulah uhapšen.

Talibanski dužnosnici dosad nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Borba za prava djevojčica

PenPath vodi kampanje za škole i distribuira knjige u ruralnim područjima, a Vesa se dugo posvetio naglašavanju važnosti obrazovanja djevojčica starijim stanovnicima u selima, gdje se stavovi polako mijenjaju.

Od zabrane srednjih škola za djevojčice, Vesa je nastavio posjećivati udaljena područja kako bi pridobio podršku lokalnog stanovništva.

“Muškarci, žene, starci, mladi iz svih krajeva zemlje traže islamska prava na obrazovanje svojih kćeri”, napisao je u tvitu nekoliko sati prije nego što je uhapšen.

Prošle sedmice, kada je nova školska godina počela bez tinejdžerica, obećao je da će nastaviti svoju kampanju.

“Šteta koju uzrokuje zatvaranje škola je nepovratna i neporeciva. Održali smo sastanke s mještanima i nastavit ćemo naš protest ako škole ostanu zatvorene”, tvitao je.

Talibanske vlasti nametnule su strogo tumačenje islama otkako su se vratile na vlast u augustu 2021. nakon povlačenja snaga SAD-a i NATO-a.

Talibanski čelnici više su puta tvrdili da će ponovno otvoriti škole za djevojčice nakon što se ispune određeni uslovi.

Kažu da im nedostaje sredstava i vremena za promjene nastavnog plana i programa prema islamskim principima.

Talibanske vlasti slično su tvrdile tokom prvog mandata na vlasti od 1996. do 2001. ali škole za djevojčice nikad nisu otvorene.

Izvor: Agencije