SAD usvaja nova ograničenja za korištenje komercijalnog špijunskog softvera

Naredba je odgovor na rastuću zabrinutost SAD-a i svijeta u vezi sa programima koji mogu da snimaju tekstualne poruke i druge podatke sa mobilnog telefona.

Vlada SAD-a ograničiće upotrebu komercijalnih špijunskih alata koji su korišteni za praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i disidenata širom svijeta (EPA)

Vlada SAD-a ograničiće upotrebu komercijalnih špijunskih alata koji su korišteni za praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i disidenata širom svijeta, prema izvršnoj naredbi, koju je izdao američki predsjednik Joe Biden, prenosi Tanjug.

Naredba je odgovor na rastuću zabrinutost SAD-a i svijeta u vezi sa programima koji mogu da snimaju tekstualne poruke i druge podatke sa mobilnog telefona, prenio je AP.

Neki programi takozvane eksploatacije “nula klikova” mogu zaraziti telefon bez da korisnik klikne na zlonamjernu vezu.

Poznato je da vlade širom svijeta, uključujući SAD, prikupljaju velike količine podataka u obavještajne i svrhe sprovođenja zakona, uključujući komunikacije svojih građana.

Prilike za zloupotrebu i represiju

Ekspanzija komercijalnog špijunskog softvera učinila je moćne alate dostupnim manjim zemljama, ali i stvorila ono što istraživači i aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su prilike za zloupotrebu i represiju.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da “naredba demonstrira liderstvo Sjedinjenih Američkih Država i posvećenost unapređenju tehnologije za demokratiju, uključujući i suzbijanje zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera i druge tehnologije za nadzor”.

Naredba će zahtijevati od šefa bilo koje američke agencije koja koristi komercijalne programe da potvrdi da program ne predstavlja značajan kontraobavještajni ili drugi bezbjednosni rizik, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Bijela kuća je objavila izvršnu naredbu uoči svog drugog samita o demokratiji ove nedjelje.

Izvor: Agencije