Ultradesničarske grupe napale Palestince u Jerusalemu

Izvještaji govore da je jedan muškarac ‘divljački pretučen’ u Jerusalemu, nakon okupljanja provladinih pristalica usljed krize izazvane najavom reforme pravosuđa.

Najveće demonstracije oba tabora dogodile su se u Tel Avivu i Jerusalemu, što je izazvalo strah od mogućeg nasilja između dviju strana (Anadolija)

Tri osobe su uhapšene u sklopu istrage koja je u toku, nakon što su krajnje desničarske grupe snimljene kako napadaju palestinske državljane Izraela koji su prolazili pored provladinih demonstracija u Jerusalemu, pišu lokalni mediji pozivajući se na izraelsku policiju.

Izvještaji govore da je jedan čovjek “divljački” pretučen tokom napada u ponedjeljak navečer – na kraju dana demonstracija koje su organizovane širom zemlje protiv planova vlade da promijeni izraelsko pravosuđe.

Stotine hiljada ljudi izašle su na ulice od nedjelje navečer i nastavile sa demonstracijama u ponedjeljak, usred općeg štrajka.

Provladini demonstranti također su se okupili u raznim dijelovima zemlje prije nego što je premijer Benjamin Netanyahu najavio odgađanje reforme pravosuđa.

Najveće demonstracije oba tabora dogodile su se u Tel Avivu i Jerusalemu, što je izazvalo strah od mogućeg nasilja između dvije strane.

Izvještaji i videosnimke podijeljene na društvenim mrežama sugeriraju da su desničarski demonstranti u Jerusalemu napadali palestinske prolaznike i vozače tokom svojih skupova.

Snimci na društvenim mrežama

Izraelski dnevnik The Times of Israel objavio je da je napadnut taksist u blizini benzinske pumpe i mladić koji je šetao pored demonstracija u blizini bulevara Yitzhak Ben Zvi u Jerusalemu.

Video podijeljen na društvenim mrežama prikazuje mnoštvo ljudi, čini se, demonstranata i snaga sigurnosti, kako jure na benzinsku pumpu u Jerusalemu.

Na drugom kratkom snimku, čini se da je Palestinac uhvaćen u desničarske demonstracije dok ga nisu spasile snage sigurnosti.

Drugi snimak je navodno prikazivao demonstrante sa zastavama Izraela i Likuda koji su blokirali put palestinskom vozaču i uzvikivali slogane.

Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir podržao je demonstrante koji su izašli na ulice podržavajući pravosudne izmjene.

Na Twitteru je napisao: “Danas je desnica prestala sjediti sa strane i šutjeti. Desnica je obično indiferentna prema demonstracijama, a aktivna na biralištima. Ali kada nam žele poništiti glas, kada nam pokušaju ukrasti izborne rezultate, kada nam kažu da je naš glas drugorazredan – to je rezultat.”

Podijelio je i fotografiju s provladinih demonstracija.

(AP)

Planovi vladajuće nacionalističke, vjerske, koalicije da kontrolu nad imenovanjima sudija preda izvršnoj vlasti, a parlamentu da ovlast da poništava presude Vrhovnog suda, izazvali su jednu od najvećih unutrašnjih kriza u historiji Izraela i doveli do masovnih demonstracija protiv tog poteza u posljednjih nekoliko mjeseca.

Odluka o obustavi reforme pravosuđa uslijedila je nakon vanrednog vikenda u kojem je ministar odbrane Yoav Gallant smijenjen nakon što je upozorio da su podjele uzrokovane planovima utjecale na vojsku i prijetile nacionalnoj sigurnosti.

Njegovo otpuštanje od strane Netanyahua ponovno je izazvalo masovne demonstracije, jer je izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao na zaustavljanje reforme.

Izvor: Al Jazeera i agencije