Humza Yousaf novi premijer Škotske

Yousaf, porijeklom iz Pakistana, izabran je u parlamentu za novog premijera, čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Humza Jousaf kaže da je odlučan da sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj (EPA)

Humza Yousaf, novi predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera Škotske čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je jučer pobjedio u utrci za novog lidera stranke, a danas je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Humza Yousaf, musliman pakistanskog porijekla, osvojio je većinu u parlamentu sa 71 glasom, te tako postao novi škotski regionalni premijer, javlja Anadolija.

Otac emigrirao u Škotsku

Yousafov otac je Pakistanakac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kako dijete južnoazijske porodice.

Hamza Yusuf (37), koji je rođen je u Glasgowu, u ponedjeljak je osvojio 26.032 (52 posto) glasova članova stranke, prestigavši ​​svoje rivalke Kate Forbes i Ash Regan, te postao novi lider stranke.

Dok su njegovi protivnici tokom kampanje bili protiv istopolnih brakova i prava na abortus, Humza Jousaf je izjavio da će braniti prava LGBT osoba.

Također je u izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao da je “odlučan” da kao tim sa svojom strankom donese nezavisnost Škotskoj.

Ističući da je škotskom narodu potrebna nezavisnost više nego ikada, Yousaf je rekao: “Mi ćemo biti generacija koja će je obezbijediti.”

Izvor: Agencije