Yousaf naslijedio Sturgeon na čelu škotskog SNP-a

Vladajuća stranka Škotske izabrala je Humzu Yousafa kao svog novog lidera, naslijedit će premijerku Nicolu Sturgeon.

Sturgeon je neočekivano odstupila s funkcije (Reuters)

Vladajuća stranka Škotske izabrala je Humzu Yousafa kao svog novog lidera nakon petosedmične borbe koja je ukazala na duboke podjele unutar pokreta za nezavisnost ovog dijela Velike Britanije.

Yousaf će na mjestu čelnika Škotske nacionalne partije (SNP) naslijediti premijerku Nicolu Sturgeon koja je neočekivano odstupila s funkcije prošlog mjeseca nakon osam godina vođenja stranke i škotske poluautonomne vlade.

Ovaj 37-godišnji Škot pakistanskog porijekla bio je favorit za lidera SNP-a.

Donedavno je bio ministar zdravstva zadužen za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) koja je bila u velikoj krizi tokom pandemije korona virusa.

Borba za nezavisnost

„Od Punjaba do našeg parlamenta, to je putovanje naših generacija“, kazao je tokom pobjedničkog govora u Edinburghu, govoreći o svojim južnoazijskim korijenima.

Dodao je kako ima „strast“ za borbu za škotsku nezavisnost.

„Koristit ćemo ograničene ovlasti do maksimuma kako bi se izborili sa izazova današnjice. Prebacit ću našu borbu za nezavisnost u petu brzinu. Narod Škotske sada, više nego ikada, treba nezavisnost.“

Na referendumu 2014. 55 posto glasača je bilo protiv, a 45 posto za nezavisnu Škotsku.

Dvije godine kasnije, ogromna većina Škota je glasala protiv Brexita, odnosno istupanja Velike Britanije iz Europske unije, a škotska borba protiv koronavirusa donijela je novu podršku pokretu za nezavisnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije