Najveći štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća paralizirao Njemačku

Štrajk koji su sazvali sindikati posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velike evropske ekonomije jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada (Reuters)

Štrajk cjelokupnog saobraćajnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih posljednjih desetljeća u najvećoj evropskoj ekonomiji, paralizirao je zračni, željeznički, pomorski i autobuski saobraćaj.

Jednodnevni štrajk koji su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velike evropske ekonomije jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dva najveća aerodroma u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavili su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge.

Štrajk obuhvaća i vodni saobraćaj u Njemačkoj te uprave autocesta.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

Sindikat Verdi pregovara u ime gotovo 2,5 miliona zaposlenika u javnom sektoru, uključujući javni prijevoz i aerodrome, dok EVG pregovara za gotovo 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija.

Pitanje opstanka

Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku posljednjih desetljeća, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milione radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u februaru – za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za Augsburger Allgemeine da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tokom nadolazećih uskrsnih praznika.

Deutsche Bahn smatra da je štrajk “pretjeran, neutemeljen i nepotreban”, a poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, uprkos velikim problemima koje donosi štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi, 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra “opravdanim” ili “potpuno opravdanim”, a 38 posto akciju smatra “neopravdanom” ili “potpuno neopravdanom”.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođeno štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu, zaposleni ili učenici dužni su se pojaviti na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku saobraćajnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Izvor: Agencije