Šefovi diplomatija Saudijske Arabije i Irana sastaju se tokom ramazana

Planirani sastanak uslijedio je nakon što su Saudijska Arabija i Iran potpisali značajan sporazum o obnovi veza nakon sedam godina diplomatske krize.

Rijad i Teheran su pristali ponovno aktivirati sporazume o saradnji i sigurnosti, potpisane 1998. i 2001. godine (Reuters)

Najviši diplomati Irana i Saudijske Arabije sastat će se prije kraja ramazana kako bi proveli značajan bilateralni sporazum o pomirenju, koji je postignut uz posredovanje Kine, prenosi Al Jazeera.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan i njegov iranski kolega Hossein Amir-Abdollahian donijeli su odluku nakon drugog telefonskog razgovora u manje od sedam dana, objavila je službena Saudijska novinska agencija (SPA).

“Tokom poziva razmotrena su brojna zajednička pitanja u svjetlu trojnog sporazuma koji je potpisan u Narodnoj Republici Kini”, objavio je SPA. “Dvojica ministara su se, također, dogovorila da će održati bilateralni sastanak tokom ramazana”.

U izvještaju nije naveden tačan datum niti mjesto sastanka.

Ramazan je počeo prošle sedmice i završava 21. aprila.

Saudijski dužnosnici rekli su da je sastanak sljedeći korak u obnovi veza sedam godina nakon što su prekinute.

Obnova diplomatskih odnosa

Rijad je prekinuo odnose s Teheranom zbog napada iranskih demonstranata na saudijska diplomatska predstavništva 2016. Bila je to reakcija na saudijsko pogubljenje vođe šiitskih muslimana Nimra al-Nimra, što je samo jedna u nizu nesuglasica između dva dugogodišnja regionalna rivala.

Očekuje se da će sporazumom većinski šiitski Iran i pretežno sunitska Saudijska Arabija ponovno otvoriti svoje ambasade i misije u roku dva mjeseca i provesti sporazume o sigurnosti i ekonomskoj saradnji, potpisane prije više od 20 godina.

Iranski dužnosnik rekao je 19. marta da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi povoljno primio poziv kralja Salmana da posjeti Saudijsku Arabiju, iako Rijad to tek treba potvrditi.

Amir-Abdollahian je isti dan rekao novinarima da su se dvije zemlje dogovorile o održavanju sastanka najviših diplomata i da su predložene tri lokacije, ne precizirajući koje.

Popuštanje između Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte i Irana koji je u velikom sukobu sa zapadnim vladama zbog svojih nuklearnih aktivnosti ima potencijal preoblikovati odnose u regiji koju su desetljećima karakterizirale turbulencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije