Borba protiv pada nataliteta: Vlada Japana potiče očinsko odsustvo

Japanski premijer rekao je da će vlada također preduzeti korake za povećanje primanja mladim radnicima i jačanje ekonomske pomoći, kako bi se stvorilo okruženje pogodno za podizanje djece bez briga.

Broj beba rođenih u Japanu 2022. godine pao je na novi rekordno nizak nivo sedmu godinu zaredom (EPA)

Dijete koje sjedi na očevim ramenima i smiješi se tokom šetnje parkom je tipična slika japanskog ikumena, što je termin povezuje japanske riječi ikuji, koja označava brigu za djecu i ikemen, koja se odnosi na cool muškarce, piše CNN.

Japanske vlasti su naširoko promovisale ovaj termin u protekloj deceniji kako bi se izborile protiv ozloglašenog dugog radnog vremena u zemlji koje ne samo da je očeve radoholičare lišilo vremena za porodicu, već je i doprinijelo da stopa nataliteta bude jedna od najnižih u svijetu, prenosi Tanjug.

Kako bi iskoristio posljednju šansu da preokrene tu situaciju, japanski premijer Fumio Kishida je prošle sedmice predstavio niz mjera, uključujući povećanje dodataka za djecu i obećanje da će se broj muških radnika koji koriste očinsko odsustvo povećati sa sadašnjih 14 na 50 procenata do 2025. godine i na 85 posto do 2030. godine.

Kishida je rekao da će njegova vlada također preduzeti korake za povećanje primanja mladim radnicima i jačanje ekonomske pomoći, kako bi se stvorilo okruženje pogodno za podizanje djece bez briga, prenosi agencija Kyodo.

“Tokom 2030-ih, mlada populacija u Japanu će opadati dvostruko brže nego danas. Narednih šest do sedam godina će biti posljednja šansa da se preokrene opadajući natalitet”, rekao je Kishida, dodajući da će njegova vlada do kraja marta izraditi paket politike prema djeci.

Natalitet na rekordno niskom nivou

U Japanu je 85,1 posto žena koje ispunjavaju uvjete koristilo porodiljsko odsustvo u fiskalnoj 2021. do marta 2022. godine, ali je to učinilo samo 13,97 posto muškaraca. Mnogi radnici kažu da su zabrinuti da bi uzimanje odsustva moglo da preoptereti kolege.

Broj beba rođenih u Japanu 2022. godine pao je na novi rekordno nizak nivo sedmu godinu zaredom, na manje od 800.000, prvi put od kada je počela da se vodi evidencija 1899. godine, pokazali su vladini podaci objavljeni krajem prošlog mjeseca.

Kishida je istakao da povećati potrošnju kako bi se borio protiv pada nataliteta, dodajući da je fokus na politici prema djeci najhitnija tačka na dnevnom redu ove godine, ali nije razjasnio kako će finansirati budžet.

Javni rashodi Japana koji se odnose na podršku porodici iznosili su oko 75 milijardi dolara u fiskalnoj 2020. godini, što je činilo 2,01 posto bruto domaćeg proizvoda, po čemu zemlja zaostaje za razvijenim evropskim ekonomijama.

Izvor: Agencije