Prvi odobreni protest u Hong Kongu pod strogim nadzorom policije

Demonstranti su morali da nose numerisane kartice i zabranjeno im je nošenje maski, kako bi policija mogla da nadgleda njihov protest.

Učesnici su uzvikivali parole protiv projekta melioracije i kritikovali ograničenja koja je postavila policija za njihov protest (Reuters)

Policija Hong Konga dozvolila je da danas bude održan manji protestni marš, ali pod strogim ograničenjima.

Od donošenja sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj sigurnosti 2020. godine, današnja manifestacija je jedna od prvih koje su vlasti Hong Konga odobrile, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Demonstranti su morali da nose numerisane kartice i zabranjeno im je nošenje maski, kako bi policija mogla da nadgleda njihov protest protiv predložene melioracije zemljišta i izgradnje deponije za smeće.

Učesnici su uzvikivali parole protiv projekta melioracije i kritikovali ograničenja koja je postavila policija za njihov protest.

Učestvovalo 50 demonstranata

Policija je organizatorima odobrila zahtjev za protest “bez prigovora” pod uslovom da osiguraju da neće kršiti zakone o nacionalnoj sigurnosti, uključujući pobunu ili govor.

“Neki prekršioci zakona mogu se umiješati u javni skup i procesiju kako bi narušili javni red ili čak uključili se u nezakonito nasilje”, upozorila je policija u svom pismu.

Organizatori su rekli da je do 50 ljudi učestvovalo u prvom protestu koji je odobrila gradska policija u posljednjih nekoliko godina.

Prijave za druge proteste, uključujući bdjenje uz svijeće 4. juna u znak sjećanja na žrtve Tiananmena 1989. godine, odbijene su na osnovu odredbi socijalnog distanciranja zbog covida.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada