Francuska vlada poručila da neće povući penzionu reformu uprkos protestima

Glasnogovornik vlade Olivier Veran rekao je za francuski list ‘Journal De Dimanche’ da neće povući reformu čak i ako izazove nove proteste.

Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta (EPA)

Francuska vlada neće povući penzionu reformu uprkos štrajkovima, masovnim protestima i nasilju u mnogim gradovima u zemlji.

Glasnogovornik vlade Olivier Veran rekao je za francuski list Journal De Dimanche da neće povući reformu čak i ako izazove nove proteste, prenosi Anadolija.

“Ne možemo dozvoliti da se opravda ideja da je nasilje pravedna ili podnošljiva reakcija”, kazao je Veran.

Istakao je da će u budućnosti u Francuskoj biti i drugih reformi.

“Među budućim reformama neke će biti nepoželjne, ali će biti reformi koje će odobriti parlamenti i neophodne su za budućnost naše zemlje”, rekao je Veran.

Masovni proteste širom Francuske

Francuska se suočava sa stalnim demonstracijama od 16. marta, kada su predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne odlučili koristiti ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona o penzionoj reformi bez saglasnosti parlamenta.

Tokom tih protesta došlo je do nasilja i vandalizma.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Prethodnog dana u demonstracijama širom zemlje privedeno je 457 osoba.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada