Afričke zemlje trpe zbog svakodnevnih nestašica struje

Nestašice električne energije koje pogađaju 54 zemlje Afrike predstavljaju ozbiljan hendikep za ekonomski rast kontinenta, upozoravaju energetski stručnjaci.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku za 2021. godinu, 43 posto Afrikanaca nije imalo pristup električnoj energiji (EPA)

Od Zimbabvea, zemlje u kojoj mnogi moraju da rade noću jer je to jedino vrijeme kada ima struje, do Nigerije gdje su česti kolapsi elektromreže, pouzdano snabdijevanje električnom energijom i dalje je prava rijetkost širom afričkog kontinenta.

Nestašice električne energije koje pogađaju 54 zemlje Afrike predstavljaju ozbiljan hendikep za ekonomski rast kontinenta, upozoravaju energetski stručnjaci, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Posljednjih godina proizvodnja električne energije u Južnoj Africi postala je toliko neadekvatna da čak i najrazvijenija ekonomija na kontinentu mora da se nosi sa svakodnevnim nestancima struje u trajanju od osam do deset sati.

Potrebna ogromna ulaganja

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku za 2021. godinu, 43 posto Afrikanaca, oko 600 miliona ljudi, nije imalo pristup električnoj energiji, od toga čak 590 miliona u podsaharskoj Africi.

Prema procjenama Svjetske banke, potrebna su ulaganja od skoro 20 milijardi dolara godišnje da bi se osigurala ujednačena elektrifikacija širom podsaharske Afrike.

Od toga je potrebno izdvojiti skoro 10 milijardi dolara godišnje za dovođenje struje i održavanje mreže u zapadnoj i centralnoj Africi.

Izvor: Agencije