Žrtve u tornadu koji je pogodio američku državu Mississippi

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je tornado izazvao štetu oko 96 kilometra sjeveroistočno od grada Jacksona u državi Mississippi.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje mještanima da nađu sklonište (EPA - Arhiva)

U snažnom tornadu koji je u petak navečer pogodio ruralni dio američkih država Mississippi i Alabama stradale su najmanje 23 osobe, desetine su povrijeđene, uništene su zgrade i prekinuta struja, dok se nevrijeme praćeno gradom veličine teniske loptice širilo južnim dijelom SAD-a.

Četiri osobe se vode kao nestale, a timovi za potragu i spašavanje traže preživjele nakon oluje koja je sinoć pogodila zapad Mississippi, navela je Agencija za vanredne situacije Mississippija na Twitteru, prenio je Reuters.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je tornado izazvao štetu oko 96 kilometra sjeveroistočno od Jacksona u državi Mississippi, prenosi agencija Beta.

Upozorenje mještanima

Ruralni gradovi Silver City i Rolling Fork prijavili su da je bilo razaranja i tokom noći sa vjetrom jačine 113 kilometara na sat bez slabljenja, ka Alabami kroz gradove Winona i Amory.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje mještanima da nađu sklonište, navodeći da se radi o situaciji opasnoj po život i da krhotine koje nosi vjetar mogu da budu smrtonosne za one koji se ne sklone.

Upozoreno je i na moguću štetu na domovima, poslovnim prostorima i vozilima.

Guverner Mississippija Tate Reeves napisao je na Twitteru da su timovi za potragu i spašavanje aktivni i da se šalju dodatna kola hitne pomoći i oprema.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada