Uz Macrona, na putu u Kinu i Ursula von der Leyen

Predsjednik Francuske i predsjednica Evropske komisije početkom aprila putuju u Kinu, a sljedeće sedmice u Peking ide i španski premijer Pedro Sanchez.

Ursula von der Leyen i Emmanuel Macron u aprilu zajedno idu u posjetu Kini (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako će ga na putovanju u Kinu početkom aprila pratiti predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Pozvao sam predsjednicu Von der Leyen da me prati dio puta kako bi zastupala jedinstveni evropski stav prema Pekingu”, rekao je on nakon evropskog sastanka na vrhu u Briselu, prenosi Hina.

Macron je ranije najavio da će posjetiti Kinu početkom aprila i pozvao Peking da “pomogne izvršiti pritisak na Rusiju” da prekine invaziju na Ukrajinu.

Sljedeće sedmice u Kinu putuje i španski premijer Pedro Sanchez.

Sanchez sljedeće sedmice u Pekingu

Sanchez je izjavio kako pridaje veliki značaj posjeti Kini, koja je planirana 30. i 31. marta, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka šefova država i vlada Evropske unije u Briselu komentirao je planiranu posjetu Kini.

Istakao je da će tokom posjete saznati mnogo više o stavu Kine o ukrajinsko-ruskom ratu tokom sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

“Španija i Evropa podržavaju mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Jer ono što Ukrajinci trebaju je pravedan i trajan mirovni plan koji garantira mir i teritorijalni integritet zemlje.” rekao je Sanchez.

Sanchez je naglasio da je Kina “globalni akter i da se treba slušati njen glas”.

Izvor: Agencije