UNICEF: Pomoć treba 11 miliona djece u Jemenu

Dječiji fond Ujedinjenih naroda objavio je da je za 11 miliona djece potrebna humanitarna pomoć te da je 484 miliona dolara hitno potrebno za nastavak pomoći toj zemlji.

Osam teških godina sukoba u Jemenu uništilo je živote miliona djece, navodi UNICEF (Reuters)

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je da je za 11 miliona djece u Jemenu potrebna humanitarna pomoć te da je 484 miliona dolara hitno potrebno za nastavak pomoći toj zemlji.

“Osam teških godina sukoba u Jemenu uništilo je živote miliona djece. Za oko 11 miliona djece u zemlji je potrebna humanitarna pomoć. Ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, milioni su u opasnosti od pothranjenosti”, navodi se u saopćenju UNICEF-a, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je stanje djece izbjeglica izuzetno zabrinjavajuće.

U saopćenju se navodi da se u izbjegličkim kampovima nalazi više od 2,3 miliona djece čije osnovne potrebe ne mogu biti zadovoljene.

Poprište sukoba i nasilja od 2014.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije, kada su Saudijska Arabija i arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država, a rat u toj zemlji je doveo do jedne od najdubljih humanitarnih kriza u svijetu.

Izvor: Agencije