U Bjelorusiji stupio na snagu zakon kojim se uvodi smrtna kazna za veleizdaju

Zakonom se mijenja dio bjeloruskog Krivičnog zakona i predviđa mogućnost doživotnog zatvora ili smrtne kazne za izdaju koju je počinilo službeno lice na javnom položaju.

Zakon, koji je Vlada uvela krajem prošle godine, potpisao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko 9. marta (Reuters)

U Bjelorusiji je stupio na snagu zakon kojim se uvodi smrtna kazna za zvaničnike i vojno osoblje u slučaju izdaje države.

Zakon, koji je Vlada uvela krajem prošle godine, potpisao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko 9. marta.

Zakonom se mijenja dio bjeloruskog Krivičnog zakona o “Izdaji države”, i predviđa mogućnost doživotnog zatvora ili smrtne kazne za izdaju koju je počinilo službeno lice na javnom položaju, prenosi Anadolija.

Poromjene koje donosi novi zakon

Novi zakon pokriva širenje terorističke propagande, klevetu oružanih snaga i drugih vrsta vojnih formacija, kao i kršenje uvjeta za zaštitu državne tajne.

Novi zakon sadrži i članove o špijunaži, terorističkim aktima protiv državne ili javne ličnosti, sabotaži, pozivima na sankcije, stvaranju ili učešću u ekstremističkoj formaciji, finansiranju ili omogućavanju ekstremističkih aktivnosti, ili učešću u oružanoj formaciji ili oružanom sukobu na teritoriji strane države.

Izvor: Agencije