Proiranske snage u Siriji upozoravaju da će odgovoriti na američke zračne napade

Predsjednik Joe Biden rekao je da ‘SAD ne želi sukob s Iranom’, ali da će ‘snažno’ odgovoriti na napade na američke snage u Siriji.

Američki napadi bili su odmazda za napad dronom na bazu koalicije predvođene SAD-om na sjeveroistoku Sirije (AP)

Proiranske snage u Siriji kažu da imaju oružje dovoljnog dometa za odgovor na naredne zračne napade Sjedinjenih Američkih Država na njihove položaja, nakon uzajamnih napada raketama i dronovima u Siriji u posljednja 24 sata.

U saopćenju objavljenom na internetu kasno u petak, kojeg potpisuje Iranski savjetodavni odbor u Siriji, navedeno je da je nekoliko njihovih boraca, bez navođenja njihove nacionalnosti, poginulo i ranjeno u američkim zračnim napadima.

“Odgovorit ćemo ako naši centri i snage u Siriji budu ciljani”, navedeno je u saopćenju.

Dvije sirijske opozicione aktivističke grupe su u petak navečer izvijestile o novom talasu američkih zračnih napada na istočnu Siriju, u kojima su pogođeni položaji milicije koju podržava Iran. Međutim, nekoliko američkih dužnosnika negiralo je da su kasno u petak pokrenuli napade.

Američki dužnosnici kažu da su u petak u isto vrijeme pokrenuta dva napada na američke snage u Siriji. Dužnosnici kažu da je, na osnovu preliminarnih informacija, jedan pripadnik američke vojske povrijeđen u raketnom napadu na tvornicu Conoco, ali da je u stabilnom stanju. Otprilike u isto vrijeme, nekoliko dronova je lansirano u Green Village, gdje se također nalaze američke trupe.

Biden: Ne želimo sukob

Samo jedan dron nije oboren i tamo nije bilo povrijeđenih američkih državljana, rekli su dužnosnici koji su za agenciju Associated Press govorili pod uvjetom anonimnosti.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da će SAD “snažno” odgovoriti kako bi zaštitio svoje osoblje, nakon što je ranije tog dana američka vojska izvela više zračnih napada na sirijske stanice koje koriste grupe povezane s Revolucionarnom gardom Irana.

Američki zračni napadi uslijedili su nakon, kako se sumnja, napada iranske bespilotne letjelice na njihovu bazu na sjeveroistoku Sirije u kojem je poginuo izvođač radova, povrijeđen još jedan i ranjeno pet američkih vojnika.

“SAD ne želi sukob s Iranom”, rekao je Biden u Ottawi u Kanadi, gdje boravi u državnoj posjeti.

“Ali SAD je spreman snažno djelovati kako bi zaštitio svoje ljude. Upravo to se dogodilo sinoć”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije