NYT: Ako zarati s Kinom, SAD bi za sedmicu ostao bez ključnih projektila

Zbog silne pomoći Ukrajini, SAD-u nedostaje kapaciteta za proizvodnju oružje koje treba u vrijeme pojačanih napetosti među supersilama.

SAD je poslao toliko raketa Stinger iz sopstvenih zaliha da bi za njihovu zamjenu trebalo 13 godina proizvodnje na dosadašnjem nivou (Reuters)

Admiral američke mornarice imao je otvorenu poruku za vojne izvođače koji proizvode precizno navođene projektile za njegove ratne brodove, podmornice i avione u vrijeme kada SAD šalje oružje Ukrajini i priprema se za mogućnost sukoba s Kinom.

“Pogledaj me! Ne opraštam činjenicu da ne isporučujete oružje koje nam treba. Uredu?”, rekao je admiral Daryl Caudle, zadužen za isporuku oružja većini mornaričke flote na Istočnoj obali, upozoravajući izvođače tokom skupa u januaru, piše The New York Times (NYT).

“Govorimo o ratovanju, nacionalnoj sigurnosti i borbi protiv konkurenta i potencijalnog neprijatelja kakvog nikad nismo imali. I ne možemo se brinuti oko ovih isporuka.”

Njegova frustracija odražava problem koji je postao zabrinjavajuće očit dok Pentagon šalje sopstvene zalihe oružja kako bi pomogao Ukrajini u borbi s Rusijom, a Washington oprezno motri da li bi Kina mogla izazvati novi sukob invazijom na Tajvan.

Zalihe nekih ključnih oružja smanjuju

NYT piše da SAD-u nedostaje kapaciteta za proizvodnju oružje koje Washington i saveznici trebaju u vrijeme pojačanih napetosti među supersilama.

Konsolidacija industrije, osiromašene proizvodne linije i problemi u lancima snabdijevanja ograničili su proizvodnju osnovne municije kao što su artiljerijske granate.

Također su izazvali zabrinutost oko stvaranja odgovarajućih rezervi sofisticiranijeg oružja, uključujući projektile, sisteme protuzračne odbrane i protuartiljerijske radare.

Pentagon, Bijela kuća, Kongres i vojni izvođači poduzimaju korake za rješavanje problema.

U međuvremenu budžeti za nabavku rastu.

Vojska nudi dobavljačima višegodišnje ugovore kako bi podstakla kompanije da više ulažu u svoje proizvodne kapacitete i šalje timove koji će pomoći u rješavanju uskih grla u snabdijevanju.

Promjenama će vjerovatno trebati vremena da počnu djelovati, piše list, ostavljajući vojsku da posmatra kako joj se zalihe nekih ključnih oružja smanjuju.

Samo dva proizvođača motora za raketne sisteme

U prvih 10 mjeseci ruske invazije na Ukrajinu, tokom koje je Washington odobrio 33 milijarde dolara vojne pomoći Kijevu, SAD je poslao toliko raketa Stinger iz sopstvenih zaliha da bi za njihovu zamjenu trebalo 13 godina proizvodnje na dosadašnjem nivou.

Poslao je toliko raketa Javelin da bi mu trebalo pet godina prošlogodišnjeg tempa da ih zamijeni, tvrdi Raytheon, kompanija koja pomaže u izradi raketnih sistema.

Ako bi izbio rat velikih razmjera s Kinom, SAD-u bi u roku od sedam dana ponestalo protubrodskih projektila dugog dometa, vitalnog oružja u svakom sukobu s Kinom, prema nizu ratnih igara koje je proveo Centar za strateške i međunarodne studije, think tank sa sjedištem u Washingtonu.

Nedostaci nacionalne odbrambene industrijske baze ilustrirani su nedostatkom raketnih motora na čvrsto gorivo potrebnih za pogon širokog spektra preciznih raketnih sistemaa, poput brodskih raketa SM-6 koje proizvodi Raytheon.

Admirala Caudlea je posebno naljutio nedostatak projektila SM-6, koje se koriste za odbranu brodova od neprijateljskih aviona, bespilotnih letjelica i krstarećih projektila.

Danas postoje samo dva proizvođača koji prave veliki broj motora za raketne sisteme koje koriste zračne snage, mornarica, kopnena vojska i marinci, dok ih je 1995. godine bilo šest.

Problem neće biti riješen do sredine 2024.

Nedavni požar prekinuo je proizvodnu traku kod jednog od dva preostala dobavljača, Aerojet Rocketdyne, uzrokujući daljnja kašnjenja u isporuci SM-6 i drugih preciznih sistema projektila, dok se narudžbe Pentagona za hiljade novih projektila gomilaju.

Direktor tvrdi da problem neće biti riješen “vjerovatno do sredine 2024. godine”.

Aerojet izrađuje motore za starije sisteme kao što su protuoklopne rakete Javelin i protuzračne rakete Stinger, od kojih je više od 10.000 već poslano u Ukrajinu.

Također gradi nove rakete potrebne za pogon takozvanih hipersoničnih projektila, kao i rakete za novu generaciju nuklearnog oružja za SAD, pa čak i raketu za novi svemirski brod Američke svemirske agencije (NASA) koji će uskoro krenuti na Mjesec.

Rezultat su milijarde dolara zaostalih narudžbi u kompaniji i frustracija u Pentagonu zbog tempa isporuke.

Ostale nestašice koje usporavaju proizvodnju uključuju jednostavne predmete kao što su kuglični ležajevi, ključna komponenta određenih sistema za navođenje projektila i čelični odljevci koji se koriste u izradi motora.

Problemi imaju korijene od završetka Hladnog rata

Postoji samo jedna kompanija, Williams International, koja proizvodi turboventilatorske motore za većinu krstarećih projektila, prema Sethu G. Jonesu, bivšem zvaničniku ministarstva odbrane, koji je sada u Centru za strateške i međunarodne studije, što je oružje koje bi bilo vitalno za svaki rat s Kina s obzirom na njihov domet.

Trenutni problemi imaju korijene od završetka Hladnog rata, kada je težnja za mirom dovela do rezova u nabavci oružja i konsolidacije industrije.

Tada su noge kompanije nestale, ili spojene s drugim.

Problemi su otkriveni i prije Ukrajine.

Do 2016. godine SAD-u je ponestalo preciznih projektila nakon borbi u Afganistanu, Iraku, Libiji i Siriji.

Pentagon je nakratko povećao proizvodnju kako bi obnovio zalihe projektila, ali to je bio privremeni potez.

Izvor: Al Jazeera