Noćas prelazimo na ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu pomjeranjem za jedan sat unaprijed pa se tako vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata ujutro.

Sat, Pomjeranje sata
Ljetno računanje vremena u Evropskoj uniji je na snazi ​​od 1980. godine (EPA)

Pomjeranjem za jedan sat unaprijed u nedjelju rano ujutro počinje ljetno računanje vremena, koje će trajati do 29. oktobra.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu pomjeranjem za jedan sat unaprijed pa se tako vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata ujutro, prenosi Hina.

Ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, odnosno ove godine 29. oktobra, pomjeranjem za jedan sat unatrag, kada će se tri sata ujutro računati kao dva sata ujutro.

Prakticiranje pomjeranja sata uvjetovano izmjenom godišnjih razdoblja seže u prošlo stoljeće, a najčešće se spominjala ušteda energije. Međutim, novije studije pokazale su ograničene efekte takve prakse te istakle njene negativne posljedice.

Rasprave o ukidanju pomjeranja sata

Brisel je 2018. pokrenuo javnu raspravu o ukidanju pomjeranja sata na nivou EU u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona evropskih građana, a 84 posto sudionika podržalo je ukidanje ove prakse.

Primjena direktive koju je 2019. izglasao Evropski parlament, a koja bi okončala praksu usklađenog pomjeranja sata na nivou EU-a, odnosno omogućila državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena i odluče hoće li zadržati zimsko računanje vremena ili preći na ljetno računanje vremena, trebala je početi 1. aprila 2021. godine, no to se nije dogodilo.

Ljetno računanje vremena u Evropskoj uniji je na snazi ​​od 1980. godine, a njene članice razvrstane su u tri različite vremenske zone.

Izvor: Agencije