Njemačka i EK postigli sporazum o motorima s unutrašnjim sagorijevanjem

Sada ćemo sarađivati na što bržem usvajanju standarda o ugljen dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti nužne pravne korake, kaže potpredsjednik Evropske komisije.

Napredak u pregovorima Berlina i Brisela dogodio se u petak navečer (EPA - Ilustracija)

Njemačka vlada je postigla sporazum s Evropskom komisijom u sporu oko zabrane proizvodnje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, rekli su dužnosnici obje strane.

Spor između Berlina i Brisela zbog dogovorenog postepenog prestanka proizvodnje takvih automobila usredotočio se na pitanje hoće li proizvođači i dalje moći proizvoditi vozila koja će koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Postigli smo sporazum s Njemačkom u pogledu budućeg korištenja e-goriva u automobilima”, napisao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans na Twitteru.

“Sada ćemo sarađivati na što bržem usvajanju standarda o ugljen dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti nužne pravne korake”, dodao je.

‘Tehnološki neutralna Evropa’

Njemački ministar saobraćaja Volker Wissing, koji se zalagao za promjenu, napisao je da “vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i dalje mogu biti nanovo registrirana nakon 2035. budu li punjena isključivo s CO2-neutralnim gorivima”.

“Evropa ostaje tehnološki neutralna”, dodao je.

Napredak u pregovorima dogodio se u petak navečer, rekao je Wissing. Dogovor je uslijedio nakon brojnih razgovora prošle sedmice, uključujući onaj na samitu EU-a u četvrtak i petak. Govoreći u petak poslijepodne, Wissing je rekao da se “posljednja pravna pitanja još moraju razjasniti”.

Sporazum EU-a iz oktobra, prema kojem se samo nakon 2035. dopušta proizvodnja automobila bez emisija štetnih plinova, stavljen je na čekanje nakon što je Njemačka u posljednjem trenutku iznijela prigovore i izvršila pritisak za dodatne zahtjeve.

Izvor: Agencije