Izrael raspisao tender za izgradnju novih ilegalnih jedinica

Vlada predvođena Benjaminom Netanyahuom je objavila tender za izgradnju 1.029 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu, navodi Peace Now.

Izrael je na Zapadnoj obali izgradio gotovo 140 naselja (Reuters)

Izraelska nevladina organizacija Peace Now saopćila je da je vlada predvođena Benjaminom Netanyahuom objavila tender za izgradnju 1.029 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

“Izraelska uprava objavila je tender za izgradnju 940 novih stambenih jedinica, 747 u naselju Beitar Illit na jugu Zapadne obale i 193 u naselju Efrat. Vlada je, također, raspisala tender za izgradnju 89 novih stambenih jedinica u jevrejskom naselju Gilo u istočnom Jerusalemu”, navodi se, prenosi Anadolija.

U saopćenju se dodaje da je na ovaj način izraelska vlada ove sedmice objavila tender za izgradnju ukupno 1.029 novih stambenih blokova.

Navodi se da je najekstremnija desničarska vlada u historiji Izraela time pogazila ne samo demokratiju, već i mogućnost političkog sporazuma s Palestinom.

Stotine nelegalnih naselja

Međunarodna zajednica smatra da su sva jevrejska naselja na području Zapadne obale nelegalna, što Izrael osporava, a Palestinci ih vide kao glavnu prepreku sklapanju mira s Izraelom, prenosi Tnajug.

Palestinci nastoje da se sva jevrejska naselja i ispostave uklone iz Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, odnosno sa teritorija na kojima Palestina teži da izgradi buduću državu.

Izrael je na Zapadnoj obali izgradio gotovo 140 naselja, u kojima živi skoro 600.000 Jevreja od kako je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem u ratu 1967. godine.

Izvor: Agencije