Zračni udari SAD-a u Siriji

Američka vojska izvela je više zračnih udara na grupe povezane s Iranom, kao osvetu za smrtonosni napad bespilotnim letjelicama na bazu koalicije predvođene SAD-om.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su napadi bili usmjereni na skupine povezane s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije (Reuters)

Američka vojska izvela je više zračnih napada u Siriji u četvrtak navečer protiv grupa povezanih s Iranom, koje je okrivila za smrtonosni napad bespilotnim letjelicama u kojem je poginuo izvođač radova, povrijeđen još jedan i ranjeno pet američkih vojnika, saopćio je Pentagon.

Američki napadi, za koje je ratni promatrač sa sjedištem u Velikoj Britaniji rekao da su ubili 11 proiranskih boraca, bili su odmazda za napad bespilotne letjelice na bazu koalicije predvođene SAD-om u blizini Hassakeha, u sjeveroistočnoj Siriji, u 13:38, rekao je Pentagon u saopćenju objavljenom u četvrtak kasno navečer.

Dron iranskog porijekla

Američka obavještajna zajednica procijenila je da je dron iranskog porijekla, saopćila je vojska.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su napadi bili usmjereni na grupe povezane s iranskom Korpusom čuvara islamske revolucije.

“Zračni napadi izvedeni su kao odgovor na napad, kao i na niz nedavnih napada na koalicijske snage u Siriji od strane grupa povezanih s IRGC-om”, kazao je Austin, prenosi se u saopćenju.

Izvor: Agencije