Trump će dobiti anonimnu porotu na suđenju za klevetu izrečenu Jean Carroll

Porotnici će biti transportovani zajedno do zgrade suda i iz nje i o njima će brinuti američka policija tokom pauza suđenja.

Carroll je dva puta tužila Trumpa zbog klevete, jer je negirao njene tvrdnje o silovanju krajem 1995. ili početkom 1996. godine (AP)

Američki okružni sudija Lewis Kaplan izjavio je da će bivši predsjednik SAD-a Donald Trump dobiti anonimnu porotu u predstojećem suđenju za klevetu za koju ga je optužila bivša kolumnistica magazina Elle Elizabeth Jean Carroll, zbog prijetnji da bi pristalice bivšeg predsjednika mogle uznemiravati porotnike, prenosi Tanjug.

Carroll je dva puta tužila Trumpa zbog klevete, jer je negirao njene tvrdnje o silovanju krajem 1995. ili početkom 1996. godine u kabini jedne robne kuće na Manhattanu.

Trump je rekao da ne poznaje Carroll, da je ona izmislila priču o silovanju kako bi promovisala svoje memoare, kao i da su njene tvrdnje “prevara” i “laž”.

Sudija Kaplan je, konstatujući da je ovo jedinstven slučaj, rekao da će imena, adrese i mjesto zaposlenja budućih porotnika biti čuvane u tajnosti, prenio je Reuters.

Okolnosti bez presedana

On je, također, rekao da će tokom suđenja, koje počinje 25. aprila, porotnici biti transportovani zajedno do zgrade suda i iz nje i da će o njima brinuti američka policija tokom pauza.

Kaplan je rekao da potreba za anonimnošću porotnika odražava okolnosti bez presedana u kojima će se ovo suđenje odvijati, uključujući veliki publicitet prije suđenja i veoma veliki rizik da će se porotnici plašiti uznemiravanja, neželjenih napada na njihovu privatnosti i odmazdu.

Kaplan je upitao Trumpa i Carroll ranije ovog mjeseca imaju li prigovor zbog anonimne porote, na šta su oboje odgovorili da nemaju.

Izvor: Agencije