Rusija otkrila da koristi dron nazvan ‘Ubica tenkova Leopard’

Rusko ministarstvo odbrane prvi put je objavilo izvještaj o upotrebi drona Korsar ili Corsair, koji u zraku može ostati deset sati.

Kako se navodi u izvještaju, dron je dug 4,2 metra, visok 1,2 metra, ima radni domet od 200 kilometara (EPA)

Rusija je otkrila moderni dron nazvan ‘ubica tenkova Leopard’, dok je ukrajinska vojska priznala da je došlo do greške u davanju informacija o povlačenju ruskih snaga iz grada koji kontroliraju na jugu zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane je prvi put objavilo, na sastanku svojih čelnika prije nekoliko dana, videoizvještaj o dronu Korsar ili Corsair koji koriste zračno-kosmičke snage, navodi se u izvještaju koji je objavio portal Rossiya Segodnya (Rusija danas) u četvrtak.

Kako se navodi u izvještaju, dron je dug 4,2 metra, visok 1,2 metra, ima radni domet od 200 kilometara, a u zraku može ostati deset sati.

Corsair je prvi put predstavljen na vojno-tehničkom forumu “Armija-2019”. Dron je specijaliziran za izviđanje pomoću radara, za zračne patrole i fotografiranje iz zraka, navodi isti izvor.

Može se koristiti i kao udarni dron koji nosi protivtenkovske rakete Ataka koje probijaju oklop debljine 800 mm. Također je poznat i po imenu ‘Ubica Leoparda 2’.

Tenkovi i lovci

Ovo rusko saopćenje dolazi u trenutku kada su norveške vojne vlasti objavile fotografije slanja osam tenkova Leopard 2 i druge vojne municije u Ukrajinu.

Norveške oružane snage saopćile su kako obučavaju ukrajinske vojnike da koriste tenkove u Poljskoj.

Ova isporuka dolazi u okviru takozvanog ”tenkovskog saveza” unutar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) koji je formiran za podršku Kijevu, a do danas uključuje, osim Norveške, Njemačku, Poljsku, Portugal i Kanadu, za slanje 48 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Slovačko ministarstvo odbrane najavilo je isporuku prva četiri borbena aviona MiG-29 Ukrajini. Također, dodaje da će drugi avioni biti isporučeni u Kijev u narednim sedmicama.

S druge strane, Dmitrij Medvedev, potpredsjednik Vijeća sigurnosti Rusije, upozorio je na posljedice daljeg snabdijevanja Ukrajine oružjem, naglasivši da to povećava rizik od nuklearnog rata.

Poljska je, pak, prije dvije sedmice najavila isporuku prve serije tenkova Leopard 2 Ukrajini, koji se odlikuje po različitim sposobnostima, prije svega da pružaju ‘sveobuhvatnu zaštitu’ od improviziranih eksplozivnih naprava, mina i raketa.

Očekuje se da će i druge zemlje NATO-a zauzeti konačan stav o nastavku slanja tenkova s naprednom tehnologijom, na čelu s američkim tenkom Abrams koji Pentagon opisuje kao najbolji na svijetu i tenkom Challenger koji je dragulj u kruni britanskog kopnenog oružja.

‘Pogrešno’ saopćenje

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je liniju fronta u gradu Hersonu iz kojeg su se Rusi povukli u novembru 2022. godine na suprotnu obalu rijeke Dnjepar, što je prirodna granica između dvije vojske.

Nekoliko sati nakon što je Zelenski obišao to područje, Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je da su se ruske snage u srijedu povukle iz grada Nova Kahovka, koji se nalazi na suprotnoj strani rijeke Dnjepar.

Nova Kahovka, u kojoj se nalazi brana hidroelektrane i koja je imala 45.000 stanovnika prije ruske ofanzive, nalazi se sjeveroistočno od Hersona. Međutim, Ukrajinski generalštab je brzo demantirao rusko povlačenje i priznao da je došlo do greške.

“Okupatori su i dalje privremeno prisutni u Novoj Kahovki. Informacija o navodnom povlačenju neprijatelja iz ovog grada objavljena je nakon netačne upotrebe raspoloživih podataka”, saopćeno je iz Ukrajinskog generalštaba putem Telegrama.

Zvaničnik kojeg su ruske vlasti postavile u oblasti Herson brzo je demantirao navode o povlačenju ruske vojske iz grada Nova Kahovka.

“Zvanično izjavljujem da svo rusko vojno osoblje u Novoj Kahovki, kao i na drugim područjima na lijevoj obali rijeke Dnjepar, ostaje na svojim položajima”, rekao je Volodimir Saldo na Telegramu.

U gradu Bahmutu (na istoku zemlje), gdje su mjesecima bile koncentrirane najžešće borbe, ukrajinska vojska je potvrdila da je uočena “iscrpljenost” u redovima ruskih snaga, najavljujući da to namjerava iskoristiti u pokretanju “predstojećeg” kontranapada.

Izvor: Agencije