Peru će potrošiti više od milijardu dolara na klimatski plan

Nedavni pljuskovi i poplave koji su uslijedili nakon snažnog ciklona Yaku prouzrokovali su više od 300 miliona dolara štete na infrastrukturi.

Peru je posljednjih godina pretrpio velike vremenske nepogode (Reuters)

Peruanska vlada potrošit će 1,06 milijardi dolara na klimatske i vremenske mjere u nastojanju da spriječi i obuzda negativne utjecaje koji proizlaze iz klimatskih promjena i vremenskih događaja povezanih s El Ninom, prenosi Hina.

Peruanski ministar privrede Alex Contreras objavio je to tokom sastanka vlade s predsjednikom Dinom Boluarteom, naglašavajući “značajne rizike” od klimatskih zbivanja koji bi mogli pogoditi ekonomsko zdravlje te zemlje.

El Nino, klimatski obrazac u Tihom okeanu koji utječe na vrijeme, vjerovatno će pridonijeti obilnim padavinama i mogućim poplavama koje se od aprila očekuju u Peruu.

Nedavni pljuskovi i poplave koji su uslijedili nakon snažnog ciklona Yaku prouzrokovali su više od 300 miliona dolara štete na infrastrukturi u toj južnoameričkoj zemlji, rekao je Contreras.

Velike vremenske nepogode

Ranije ovog mjeseca, vladina agencija ENFEN koja proučava El Nino izdala je upozorenje za obalu zbog, kako je opisala, neočekivanog porasta površinskih temperatura Tihog okeana.

Tokom sjednice vlade, premijer Alberto Otarola rekao je da će se očekivano zatopljenje vjerovatno nastaviti do jula, s oborinama većim od uobičajenih u aprilu i junu.

Peru je posljednjih godina pretrpio velike vremenske nepogode.

Samo u 2017. vremenske prilike povezane s El Ninom izazvale su najmanje 162 smrti te ozbiljnu štetu na infrastrukturi, uključujući ceste i mostove, koja je bila ekvivalentna dva posto ekonomije zemlje, službeni su podaci.

Izvor: Agencije