Komisija UN-a okončala saslušanja o kršenju prava u Izraelu i Palestini

Nezavisna istražna komisija Ujedinjenih naroda razgovarala je sa svjedocima, uključujući rodbinu i kolege ubijene novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Palestinci zaslužuju puna prava (Reuters)

Nezavisna istražna komisija Ujedinjenih naroda održala je drugi niz javnih saslušanja, u sklopu mandata za istraživanje kršenja ljudskih prava u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima.

Petodnevna saslušanja u Ženevi, koja su završila u petak, bila su fokusirana na sve manji prostor za civilno društvo i na napade na borce za zaštitu ljudskih prava, aktiviste, advokate i novinare.

Među onima koji su svjedočili pred Istražnom komisijom o okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalem i Izrael, bile su kolege i rodbina ubijene novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Izraelske snage ubile su 51-godišnju iskusnu TV reporterku 11. maja 2022. godine dok je izvještavala o vojnoj raciji u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

‘Napad na novinare je ratni zločin’

“Nezavisne istrage zaključile su da je vatra usmjerena na Abu Akleha i druge novinare došla od izraelskih vojnika i da su novinari namjerno gađani uprkos tome što su na prslucima imali prepoznatljiva novinarska PRESS obilježja”, rekao je komisiji Walid Omary, šef jerusalemskog ureda Al Jazeere Arabic, u svjedočenju.

“Namjerni napad na novinare tokom sukoba predstavlja ratni zločin”, dodao je on.

Miloon Kothari, jedan od troje članova koji su imenovani da služe u istražnoj komisiji, rekao je za Al Jazeeru da su dokazi prezentirani tokom saslušanja “vrlo uznemirujući”.

“Došlo je do eskalacije u zatvaranju prostora civilnog društva od izraelskih vlasti i palestinskih vlasti i de facto vlasti u Gazi”, kazao je on.

“U procesu smo prikupljanja svih ovih informacija koje će biti predstavljene Vijeću za ljudska prava u junu ove godine.”

Istražna komisija o okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalem i Izrael, osnovana je nakon 11-dnevnog izraelskog bombardiranja opkoljenog Pojasa Gaze u maju 2021. godine, u kojem je poginulo najmanje 250 Palestinaca.

Najmanje 13 ljudi ubijeno je u Izraelu u raketnim napadima iz Gaze.

Kroz rezoluciju usvojenu na sjednici održanoj 27. maja 2021. godine, Vijeće za ljudska prava odlučilo je “hitno uspostaviti stalnu, nezavisnu, međunarodnu istražnu komisiju” za istraživanje zlostavljanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, kao i – po prvi put – u Izraelu, od 13. aprila 2021. godine pa nadalje.

Rezolucijom se traži od komisije da “istraži sve temeljne uzroke ponavljajućih napetosti, nestabilnosti i produženja sukoba, uključujući sistematsku diskriminaciju i represiju na temelju nacionalnog, etničkog, rasnog ili vjerskog identiteta”.

Dopustiti pristup okupiranoj palestinskoj teritoriji

Komisija ima neograničeni mandat za podnošenje izvještaja Vijeću za ljudska prava i Generalnoj skupštini UN-a na godišnjoj osnovi od juna 2022, odnosno septembra 2022. godine.

Održala je prvu seriju javnih rasprava od 7. do 11. novembra 2022. godine, fokusirajući se na naredbe o zatvaranjima i proglašavanjem “terorističkim” niza palestinskih organizacija za ljudska prava, kao i na ubistvo Abu Akleha.

Izrael je u to vrijeme saslušanja nazvao “lažnim suđenjima” i optužio istragu za “anti-izraelsku” agendu.

Komisija je ranije izjavila da žali “zbog nedostatka saradnje od Izraela, zajedno s njegovim odbijanjem da dopusti ulazak u Izrael i da dopusti pristup okupiranoj palestinskoj teritoriji”.

Kothari, stručnjak za međunarodno pravo koji je služio kao posebni izvjestitelj UN-a za adekvatno stanovanje pri Vijeću za ljudska prava, rekao je da će dokazi koje je prikupila komisija biti dostupni “svim pravosudnim tijelima”.

Dodao je da je prošle godine podnijela izvještaj Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu te da očekuje presudu o “legalnosti okupacije”.

“Također smo zatražili od ICJ-a da izloži koje su odgovornosti trećih država”, kazao je Kothari.

‘Nećemo odustati, ali trebamo podršku’

Navi Pillay, predsjednica komisije, izjavila je u utorak da je okupacija identificirana kao “korijenski uzrok” kršenja ljudskih prava.

Dodala je da je njena priroda očito “trajna”, a ne privremena, i da su pregovori “samo pretvaranje”.

Issa Amro, palestinski borac za zaštitu ljudskih prava koji je svjedočio na saslušanjima, rekao je da njegov rad i rad drugih poput njega ima za cilj “pokazati svijetu što se događa”.

“Palestinci zaslužuju puna prava; zaslužujemo pravdu, jednakost i nećemo praviti kompromis u vezi naših osnovnih ljudskih prava”, kazao je.

“Nećemo odustati, ali trebamo podršku i zaštitu međunarodne zajednice”, dodao je Amro.

Izvor: Al Jazeera