Kina upozorava SAD na ‘ozbiljne posljedice’ zbog pomorskog incidenta

Upozorenje Pekinga dolazi nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru.

Mornarica SAD-a je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi plovidbe (Reuters)

Peking je upozorio Washington na “ozbiljne posljedice”, nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Kina tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbjednosti, prenosi Tanjug.

Kineska vojska saopštila je u četvrtak da je “nadgledala i ispratila” američki razarač sa navođenim projektilima USS Milius, koji je “nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru”, a mornarica SAD-a je demantovala tvrdnje Pekinga o protjerivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovno poslala brod u okolinu otoka koji su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

Program ‘slobodne plovidbe’

SAD provodi program „sloboda plovidbe“ da bi osporio suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i zračnim prostorom, a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtijevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD-a je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi plovidbe i prelijetanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.

Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je tvrdnjom da SAD svojim postupcima „podriva mir i stabilnost Južnog kineskog mora“.

„Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbjednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teži navigacijskoj hegemoniji i militarizuje Južno kinesko more “, saopštio je glasnogovornik Kineskog ministarstva.

Međunarodno pravo

Kako je navedeno, Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustavi takve provokacije, “inače će snositi ozbiljne posljedice”, a Peking će preduzeti “sve neophodne mjere” da osigura svoju bezbjednost, ali nije precizirano više detalja.

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovno saopštila da je ispratila američki brod s otoka koji se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

Obje strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom.

SAD ne polaže pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuje avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

Izvor: Agencije