Heroj ‘Hotela Ruanda’ bit će pušten na slobodu

Rusesabagina je osuđen u septembru 2021. zbog veza s organizacijom koja se protivi vladavini predsjednika Paula Kagamea.

Paul Rusesabagina u ružičastoj zatvoreničkoj uniformi pred sudom u Kigaliju 2020. godine (AFP)

Paul Rusesabagina prikazan kao heroj u holivudskom filmu “Hotel Ruanda”, a koji služi 25-godišnju kaznu u Ruandi zbog optužbi za terorizam, bit će pušten u subotu, objavio je u petak izvor iz ruandske vlade, prenosi Hina.

Rusesabagina je osuđen u septembru 2021. zbog veza s organizacijom koja se protivi vladavini predsjednika Paula Kagamea.

Odbacio je sve optužbe i odbio učestvovati na suđenju koje su on i njegovi pristalice prozvali politički motiviranim.

Rusesabagina će najprije biti prebačen u Dohu, a zatim u Sjedinjene Američke Države, rekao je izvor, dodajući da je do njegovog oslobađanja došlo nakon što je napisao pismo Kagameu, tražeći pomilovanje.

Tražio pomilovanje

Washington ga smatra “nepravedno pritvorenim”, dijelom jer nije došlo do poštenog suđenja. Rusesabagina u SAD-u ima pravo stalnog boravka.

Taj glasni kritičar Kagamea priznao je da je imao vodeću ulogu u opozicionoj grupaciji, ali odbacio je odgovornost za napade koje je izvelo njezino oružano krilo. Sudije smatraju da se to dvoje nije moglo odvojiti.

Ranije ovog mjeseca Kagame je rekao da je bilo razgovora o „rješavanju“ sudbine Rusesabagine.

Izvor: Agencije