Evropska unija i SAD izveli vojnu vježbu u Indo-Pacifiku

Vježba je održana u okviru zajedničkog patroliranja, a učestvovali su američki brod ‘Paul Hamilton’, španski brod ‘Reina Sofia’ i italijanski brod ‘Carlo Bergamini’.

Vježba je dio zajedničke posvećenosti EU-a i SAD-a da rade na praktičnoj pomorskoj saradnji (Reuters / Ilustracija)

Evropska unija i SAD izveli su dvodnevnu zajedničku pomorsku vježbu u Indo-Pacifiku “ostvarivanja slobode plovidbe na otvorenom moru“, saopćeno je iz Brisela.

Vježba je održana u okviru zajedničkog patroliranja EU-a i SAD-a, a učestvovali su američki brod “Paul Hamilton”, španski brod “Reina Sofia” i italijanski brod “Carlo Bergamini”, prenosi Tanjug.

Vježba je dio “zajedničke posvećenosti EU-a i SAD-a da rade na praktičnoj pomorskoj saradnji i podržavaju slobodan i otvoren Indo-Pacifik, u skladu s dokumentima kao što su Strateški kompas EU-a, Strategija EU-a za saradnju u Indo-Pacifiku, kao i Indo-Pacifičke strategije SAD-a“.

‘Podrška slobodi plovidbe’

EU i SAD ”potvrđuju posvećenost” nastavku koordinacije zajedničkog rada na regionalnoj pomorskoj sigurnosti, “kako bi se podržala sloboda plovidbe i druga međunarodno zakonita upotreba mora u Indo-Pacifiku“.

Odluka o održavanju vježbe donijeta je tokom posljednje runde sastanka između EU-a i SAD-a na visokom nivou o Indo-Pacifiku u decembru prošle godine.

Izvor: Agencije