Blinken: Washington nije spreman skinuti Kubu sa svoje crne liste

Pored crne liste za podršku terorizmu, Kuba se pojavljuje na još jednoj crnoj listi zemalja u kojima je ugrožena vjerska sloboda.

Normalizacija odnosa sa komunističkim Kubom još nije na dnevnom redu američke diplomatije (Reuters)

SAD nije spreman skinuti Kubu sa svoje crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, izjavio je u Washingtonu šef američke diplomatije Antony Blinken.

“Ne planiramo (Kubu) ukloniti sa liste”, rekao je Blinken tokom odgovaranja na pitanja pred Komitetom za vanjske poslove zastupničkog doma Kongresa kojim dominiraju republikanci.

Bivši američki predsjednik Donald Trump okončao je politiku otvorenosti prema Kubi koju je pokrenuo njegov prethodnik Barack Obama i vratio Kubu na crnu listu u januaru 2021. godine.

Po dolasku u Bijelu kuću 2021. godine, predsjednik Joe Biden obećao je da će preispitati američku politiku prema Kubi, ali je njegova retorika promijenjena nakon antivladinih protesta na Kubi u julu 2021.

Pored crne liste za podršku terorizmu, Kuba se pojavljuje na još jednoj crnoj listi zemalja u kojima je ugrožena vjerska sloboda, piše Beta, pozivajući se na AFP.

Razgovori o kriminalu i migracijama

Uprkos tome, dvije zemlje su nastavile razgovore o međunarodnom kriminalu i pitanjima migracija.

Američka delegacija na visokom nivou nedavno je posjetila Kubu.

Washington i Havana nastavili su razgovore na temu migracija 2022. godine u pozadini rekordne emigracije Kubanaca, posebno u SAD.

Američka ambasada u Havani nastavila je početkom januara izdavanje viza za Kubance koji žele da se nasele u SAD-u.

Međutim, normalizacija odnosa sa komunističkim Kubom još nije na dnevnom redu američke diplomatije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada