Parlament podržao Sunaka za dogovor o trgovini sa Sjevernom Irskom

Britanski premijer dobio je podršku zastupnika za ključni element revidiranog sporazuma o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Brexita.

Rishi Sunak je dobio podršku sa 515 glasova za prema 29 protiv (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak dobio je podršku Parlamenta za ključni element revidiranog sporazuma o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon Brexita, uprkos protivljenju najveće sjevernoirske unionističke Demokratske unionističk partije (DUP) i nekih konzervativnih zastupnika.

Sunak je s Evropskom unijom dogovorio uvođenje “Stormontske kočnice” kako bi Sjeverna Irska dobila veću kontrolu nad prihvatanjem bilo kakvih novih zakona EU-a, u sklopu takozvanih Windsorskog okvira, prenosi Hina.

Tokom glasanja u Donjem domu Parlamenta oni koje je najviše želio pridobiti – DUP, neki konzervativni euroskeptici iz Evropske istraživačke grupe (ERG) i njegovi prethodnici Boris Johnson i Liz Truss – pobunili su se, glasajući protiv “kočnice”.

Uprkos tome, Sunak je dobio podršku sa 515 glasova za prema 29 protiv, ali je značajan broj konzervativnih zastupnika bio suzdržan.

Opozicione stranke glasale su za “kočnicu”. Sunakovi ministri pozdravili su rezultat glasanja.

“Pozdravljam što je Parlament glasao za podršku Windsorskom okviru”, objavio je na Twitteru britanski ministar za Sjevernu Irsku Chris Heaton-Harris.

‘Odlučujući proboj’

“Ta mjera nalazi se u samom srcu Windsorskog okvira, koji je najbolje rješenje za Sjevernu Irsku, čuvajući joj mjesto u Uniji i rješavajući demokratski deficit.”

Kočnica omogućuje Velikoj Britaniji da spriječi da se novi evropski zakoni primjenjuju za robu u Sjevernoj Irskoj ako to zatraži trećina zastupnika u sjevernoirskoj skupštini Stormontu.

Heaton-Harris rekao je da bi EU mogao pokrenuti spor ako ocijeni da Velika Britanija nepravilno koristi “kočnicu”.

ERG smatra da je mjera “praktički beskorisna”, a DUP prigovara da se ne odnosi na postojeće EU zakone i da ne rješava osnovno pitanje nametanja EU zakona.

Sunak je dogovor o Windsorskom okviru prošli mjesec ocijenio “odlučujućim probojem”, ali zbog protivljenja DUP-a nije uspio obnoviti vladu u Sjevernoj Irskoj, u kojoj trebaju dijeliti vlast nacionalisti i unionisti.

Vođa DUP-a Jeffrey Donaldson rekao je da se njegova stranka ne može vratiti u vladu “u ovoj fazi”.

Ankete pokazuju da 45 posto birača u Sjevernoj Irskoj podržava dogovor, a protivi mu se 17 posto.

Izvor: Agencije